Svet

Predsednica Moldavije: I crkva da radi na ulasku u EU

Crkva mora da deluje u skladu sa interesima države i njenih građana, naglasila je Maja Sandu dodajući da ne želi da se meša u rivalstvo Ruske i Rumunske pravoslavne crkve na teritoriji njene zemlje
Predsednica Moldavije: I crkva da radi na ulasku u EUwww.globallookpress.com © © Sebastian Gollnow

Predsednica Moldavije Maja Sandu kaže da ne želi da se upliće u detalje odnosa i rivalstva Ruske i Rumunske pravoslavne crkve koje se bore za uticaj u državi na čijem je čelu, ali je istakla da crkve treba da podrže glavni cilj zemlje, a to su evropske integracije, prenosi "Euraktiv".

Više od 90 odsto Moldavaca su pravoslavci, oni nemaju svoju autokefalnu crkvu već su eparhije na njenoj teritoriji najvećim delom pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, dok je Mitropolija besarabijska pod zaštitom Rumunske pravoslavne crkve. Potonju mitropoliju kao deo rumunske crkve nisu priznale sve pomesne pravoslavne crkve, dok su eparhije koje pripadaju ruskoj crkvi pod snažnim pritiskom i marginalizovane od početka sukoba u Ukrajini, kako je to napisao nedavno mitropolit Vladimir kišinjevski, koji se nalazi na čelu ove crkve.

U tekstu se konstatuje da između dve crkve na ovoj teritoriji postoji stalno rivalstvo oko kanonske jurisdickije. 

"Crkva mora da se rukovodi u skladu sa interesima države i njenih građana", bila je izričita Maja Sandu u intervjuu za jednu moldavsku televiziju.

Ona je dodala da država ne može da se meša u crkvene poslove. Ali, može da nagovesti kakvi ti poslovi treba da budu...

"Smatram da svi treba da rade na ostvarivanju glavnog cilja zemlje, a to su danas mir i evropske integracije", dodala je Sandu.

U prošlonedeljnom pismu upućenom poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu mitropolit Vladimir žalio se na položaj crkve u Moldaviji na čijem je čelu.

"Mitropolija moldavska nalazi se na margini moldavskog društva zbog svojih veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Ova pojava je direktna posledica našeg povezivanja kao crkvenog tela sa promocijom proruskih interesa u Republici Moldaviji, uslovljenih pripadnošću Moskovskoj Patrijaršiji koja se, sa svoje strane, u moldavskom društvu doživljava kao ispostava Kremlja i pristalica ruske intervencije u Ukrajini", naveo je mitropolit Vladimir.

On je dodao da su velike sile već odredile sudbinu Moldavije i da će "u relativno kratkom vremenskom periodu doći do neizbežnog ujedinjenja sa Rumunijom i zasigurno, sve što Pravoslavna crkva Moldavije podržava postaće deo Rumunske pravoslavne crkve". 

Mitropolit je naveo da vernike i sveštenstvo crkve, od kojih su 80 odsto Rumuni, brine što Moskovska patrijaršija negira identitet crkve u Moldaviji i želi da ga apsorbuje u "ruski svet koji je stran našim vrednostima i aspiracijama".

Mitropolit je na kraju pitao ruskog patrijarha kako "možemo da izbegnemo šizmu, koja se pojavila kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu a s druge strane odgovorimo na rastuće nezadovoljstvo naših sveštenika i vernika".

image