Svet

Fon der Lajen: Hamas ne sme više da upravlja Pojasom Gaze, moguć ulazak UN snaga u sektor

U Pojasu Gaze ne može biti dugotrajnog prisustva snaga bezbednosti Izraela, jer Gaza je sastavni deo buduće palestinske države, kaže predsednica Evropske komisije
Fon der Lajen: Hamas ne sme više da upravlja Pojasom Gaze, moguć ulazak UN snaga u sektorwww.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da ne treba dopustiti Hamasu da nastavi da upravlja Pojasom Gaze, dodajući da nije isključeno da bi možda bilo moguće u taj sektor uvesti i međunarodne snage Ujedinjenih nacija, prenose "RIA Novosti".

Kako je rekla na današnjoj sednici EK, "u Gazi ne može biti dugotrajnog prisustva snaga bezbednosti Izraela", jer "Gaza je sastavni deo buduće palestinske države". Potrebno je da se formira "jedna palestinska administracija i jedna palestinska država". 

"Ne bi trebalo da bude nasilnog iseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze. To će još više destabilizovati situaciju u regionu. Gaza ne bi trebalo da bude stalno pod blokadom", dodala je još ona. 

Ipak, predsednica EK ističe i da "Gaza više ne može biti bezbedno sklonište za teroriste" i podseća da se palestinski pokret Hamas, koji u Evropi smatraju terorističkom organizacijom, posle prethodnih konflikata oporavljao i naoružavao, što "ne bi trebalo da se ponovi".

"Razmatraju se različite ideje kako da se to obezbedi, uključujući i korišćenje međunarodnih mirovnih snaga pod okriljem UN", dodaje Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK danas je, takođe, najavila i da će EU izdvojiti dodatnih 25 miliona evra humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, a poručila je i da Kina "treba da iskoristi svoje mogućnosti, svoj uticaj na Hamas i Iran, kako bi sprečila širenje konflikta". 

image