Svet

Island: Šanse za vulkansku erupciju sve veće

Grad na jugozapadnoj obali Islanda evakuisan je u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine zemljotresa
Island: Šanse za vulkansku erupciju sve većewww.globallookpress.com © Raul Moreno

Stručnjaci su izrazili bojazan da bi vulkanska erupcija, koja se uskoro očekuje, mogla da uništi grad Grindavik u blizini Rejkjavika.

U Grindaviku živi oko 4.000 ljudi, a grad bi mogao da bude teško oštećen u vulkanskoj erupciji, koja se očekuje u roku od nekoliko sati ili dana, navodi "Gardijan", a Bi-Bi-Si ističe da su šanse za erupciju sve veće.

Islandski meteorološki zavod (IMO) takođe je saopštio da postoji značajan rizik od erupcije.

Tor Tordason, profesor vulkanologije, rekao je da je reka magme duga 15 kilometara koja teče ispod poluostrva i dalje aktivna.

Grad na jugozapadnoj obali Islanda evakuisan je u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo stotine zemljotresa koji, kako se veruje, prethode erupciji.

"Zaista smo zabrinuti za sve kuće i infrastrukturu u tom području", rekao je Vidir Rejnison, šef islandske uprave za civilnu zaštitu i vanredne situacije.

Grindavik se nalazi u blizini rezervoara slatke vode i geotermalne elektrane Svartsengi, koja je glavni snabdevač strujom za 30.000 stanovnika na poluostrvu Rejkjanes.

Island je jedan od geološki najaktivnijih regiona na svetu, sa oko 30 aktivnih vulkanskih lokacija.

image