Svet

Rat vojnog i državnog vrha Ukrajine: Rada priprema krivične postupke protiv generala

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sve radi ispravno", piše ukrajinski poslanik Gončarenko, najavljujući procese protiv visokorangiranih vojnih lica
Rat vojnog i državnog vrha Ukrajine: Rada priprema krivične postupke protiv generalaGetty © Photo by Sean Gallup

U narednim danima u Ukrajini se očekuje početak procesa protiv visokorangiranih vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine, javlja poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko na Telegramu.

"Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sve radi ispravno", piše Gončarenko.

Poslednjih meseci u Ukrajini isplivava prljav veš iza kojeg se naslućuje sukob vojnog i političkog vrha države. Tako je početkom novembra, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni javno kritikovao Zelenskog i priznao da su ukrajinske trupe "zašle u ćorsokak" i da ukrajinska kontraofanziva nije pokazala "impresivan tempo", kakav se od nje očekivao na Zapadu.

Zelenski je požurio da demantuje izjavu i to pred šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kada je jednostavno rekao da "ovo nije ćorsokak", a njegovi savetnici ukazali su da Zalužni nije trebalo da priča zapadnim medijima o pravom stanju stvari na frontu.

Zapadni mediji uveliko i otvoreno pišu da se planira smena Zelenskog i da će na njegovo mesto doći niko drugi do Zalužni. Mada su ukrajinski mediji još prošle godine pisali da Zelenski želi da smeni Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg i da ga postavi na čelo Ministarstva odbrane, jer ga vidi kao konkurenta na predsedničkim izborima koji će se održati naredne godine. Međutim, prema Ustavu zemlje, oni se ne mogu sprovoditi tokom vanrednog stanja.

Ukrajinski predsednik otkazao je izbore, ali je to prošlo neprimetno jer je prošlog ponedeljka na periferiji Kijeva odjeknula eksplozija koja je zaglušila sve ostale vesti a usled koje je poginuo blizak prijatelj i lični pomoćnik Zalužnog, malo poznatog majora Genadija Častjakova.

image