Svet

Predsednik Poljske: Raketa je verovatno ukrajinska

Poljski predsednik je priznao da postoji velika verovatnoća da je projektil koji je juče pao na teritoriju Poljske pripadao ukrajinskoj PVO
Predsednik Poljske: Raketa je verovatno ukrajinskaGetty © Sean Gallup / Staff

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da je raketa koja je pala na teritoriju zemlje najverovatnije pripadala ukrajinskoj PVO.

"Ukrajinska protivvazdušna odbrana je lansirala rakete u različitim pravcima. Postoji velika verovatnoća da su neke od tih raketa pale na teritoriju Poljske. Preliminarni uviđaj ukazuje da nije došlo do klasične eksplozije rakete, već da je ekplozija rezultat jednostavnog pada rakete", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, verovatno je reč o raketi sovjetske proizvodnje, proizvedene 70-ih godina, tipa S-300.

Duda je istakao da nema dokaza da je reč o namernom napadu na Poljsku i da ne može da pruži potvrdu da su ruske trupe lansirale raketu.

Poljski mediji su sinoć preneli da su dve rakete pale u Lublinsko vojvodstvo na granici sa Ukrajinom i usmrtile dve osobe.

U Varšavi je održan hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Poljske. Sastanak je  sazvao predsednik Poljske Andžej Duda, odmah pošto se u utorak uveče saznalo da su dve rakete pogodile Poljsku, prenose "RIA Novosti".

image