Svet

Ipak će biti poslednji? Mađarska još nije spremna da se pozabavi švedskim zahtevom za ulazak u NATO

Mađarski parlament odlaže pitanje članstva Švedske u Severnoatlantskom savezu
Ipak će biti poslednji? Mađarska još nije spremna da se pozabavi švedskim zahtevom za ulazak u NATOGetty © Chris McGrath / Staff

Mađarski parlament još nije spreman da ratifikuje zahtev Švedske za ulazak u NATO, jer to pitanje neće biti na dnevnom redu predstojeće sednice parlamenta, uprkos očekivanjima i ranijim uveravanjima, rekla je poslanica Agneš Vadai.

Prošlo je godinu i po dana otkako je Švedska podnela zahtev za članstvo u NATO-u, i uprkos obećanju Budimpešte da neće biti poslednja koja će ratifikovati zahtev Stokholma, čini se neizbežnim da će biti jer se Turska, koja je takođe odugovlačila sa davanjem pristanka, približava potpisivanju zahteva, piše "Euraktiv".

Parlamentarni odbor za spoljne poslove Turske danas bi trebalo da glasa o tom pitanju, posle čega sledi ratifikacija koja može, dodaje portal, brzo da se obavi.

U međuvremenu, kada se mađarski parlament sastane sledeće nedelje u Budimpešti, to pitanje neće biti na dnevnom redu jer nisu spremni da ratifikuju švedsku aplikaciju za NATO, potvrdila je Vadai.

Prethodno je premijer Viktor Orban rekao da je odobrenje Mađarske kroz parlamentarnu ratifikaciju puka formalnost, jer se o tom pitanju već raspravljalo i razmatralo u odborima.

U poslednje vreme glasanje je nekoliko puta odlagano. Mađarski političari traže objašnjenje za švedske kritike njihovog demokratskog razvoja. Budimpešta je, već neko vreme, trn u oku NATO-a u pogledu proširenja Alijanse, bliskih veza sa Moskvom i protivljenja slanju vojne pomoći Ukrajini.

image