Svet

Zajedničke pomorske vežbe Indije i Rusije

U vežbama u Bengalskom zalivu učestvuju po dva broda iz dveju zemalja, kao i borbeni avioni i helikopteri – cilj suprotstavljanje globalnim pretnjama
Zajedničke pomorske vežbe Indije i Rusijewww.globallookpress.com © Ministry of Defence of the Russi

Ruska i indijska mornarica održavaju zajedničke vežbe u Bengalskom zalivu – cilj je sveobuhvatan razvoj i jačanje pomorske saradnje, kao i zajedničko suprotstavljanje globalnim pretnjama i obezbeđivanje bezbednog transporta u azijsko-pacifičkom regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. 

"Tokom vežbi mornari iz obe zemlje izvode zajedničke manevre u različitim pomorskim formacijama i održavaju vežbe protivvazdušne odbrane i komunikacije. Takođe, rade na dopunjavanju zaliha u pokretu, kao i na zajedničkom korišćenju helikoptera na palubi", dodaje se u saopštenju.

U vežbama učestvuju dva broda iz ruske Pacifičke flote: veliki razarač podmornički vođenih raketa "Admiral Tribuc" i tanker "Pečenga", i dva indijska broda – razarač "INS Ranvidžaj" i korveta za borbu protiv podmornica "INS Kiltan", kao i borbeni avioni i helikopteri.

Zajedničke vežbe se izvode nedelju dana nakon što su se, 13. novembra, sastali zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko i ministar spoljnih poslova Indije Vinaj Kvatra u Nju Delhiju, gde su razgovarali o bilateralnoj saradnji i potvrdili posvećenost "jačanju koordinacije u međunarodnoj areni, uključujući UN, G20, BRIKS i ŠOS", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova RF.

image