Svet

Zelenski spreman da razgovara sa Trampom o mirovnom planu za Ukrajinu

U sukobu sa Rusijom ginu Ukrajinci, ne Evropljani i ne Amerikanci, kazao je ukrajinski predsednik zatraživši od Kongresa SAD vojnu pomoć, s obzirom da vojska ne pokazuje dovoljne rezultate u kontraofanzivi
Zelenski spreman da razgovara sa Trampom o mirovnom planu za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Shealah Craighead/White House

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je za "Foks njuz" rekao da je spreman da razgovara sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom o njegovom predlogu za mirno rešenje sukoba.

Međutim, ukrajinski lider je naglasio da je za Ukrajinu neprihvatljiv mir u zamenu za priznanje Donbasa i Krima kao ruskih regiona i da Kijev nije spreman za takav mirovni plan.

Njegova zemlja gubi ljude, u sukobu ne ginu ni Evropljani ni Amerikanci, nego Ukrajinci, dodao je Zelenski ne propustivši priliku da traži od Kongresa SAD da nastavi da pomaže Kijevu.

Priznao je i da ukrajinska vojska ne pokazuje dovoljne rezultate u kontraofanzivi i napomenuo da je oružanim snagama "teško da ostanu jake".

Na pitanje da li je nedostatak napredovanja ukrajinskih trupa loš signal i znak da kontraofanziva ne ide po planu, Zelenski priznaje da "to svakako nije dobar znak" i da nije lako ostati jak, potrebno je više rezultata na bojnom polju.

"I još jednom, izvinite što ovo ponavljam, ali ovo nije film, magija se ne može dešavati svaki dan", ponovio je svoje reči sa jučerašnjeg intervjua britanskom listu "San"

Šef Pentagona Lojd Ostin je juče rekao da SAD nemaju oružje koje bi u ukrajinskim rukama postalo magični štapić i da sve zavisi od toga kako Kijev koristi oružje koje mu daje Zapad.

Sagovornik ukrajinskog predsednika Bendžamin Hol je prokomentarisao intervju i zapazio da Zelenski nije prezao da iskreno govori o smanjenju američke pomoći Ukrajini zbog sukoba na Bliskom istoku.

"Sve je to izložio. Uopšte se nije suzdržavao. Govorio je o SAD, nedostatku finansijskih sredstava od Kongresa, nedostatku potencijalne podrške Amerikanaca. Govorio je o tome da je Izrael svu pažnju sveta preuzeo na sebe i tako je sklonio sa Ukrajine. On veruje da je ovo kritičan trenutak", kaže Hol, prenosi sajt "Foks njuza".

image