Svet

Usvojena rezolucija: UN poziva Izrael da oslobodi Golansku visoravan, Srbija ostala uzdržana

Ujedinjene nacije, nakon glasanja, usvojile su dokument kojim se Izrael poziva da napusti teritoriju koju je nasilnim putem oduzeo od Sirije još 1967. godine, tokom takozvanog Šestodnevnog rata
Usvojena rezolucija: UN poziva Izrael da oslobodi Golansku visoravan, Srbija ostala uzdržanawww.globallookpress.com © Zhang Tianlang

Generalna skupština UN danas je nakon glasanja usvojila rezoluciju kojom poziva Izrael na oslobođenje sirijske Golanske visoravni, teritorije koju je Izrael nakon kratkog rata 1967. godine oduzeo od Sirije, a zatim je i 1981. anektirao jednostranim odlukama.

"Članovi UN duboko su zabrinuti time što Izrael nije napustio sirijske Golanske visoravni, koje su bile okupirane od 1967. godine, uprkos rezolucijama SB UN i Generalne skupštine", navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Ujedinjene nacije pozivaju Izrael da se "povuče sa okupirane sirijske Golanske visoravni do linije koja je postojala 4. juna 1967. godine", jer "nastavak okupacije sirijske Golanske visoravni i faktička aneksija te teritorije predstavlja kamen spoticanja na putu ka pravednom, sveobuhvatnom i trajnom miru".

Kako javljaju mediji, inicijativu je podržala 91 zemlja. Na tom spisku nalaze se i Rusija, Brazil, Indija, Kina i Saudijska Arabija.

Srbija je, pak, bila jedna od uzdržanih zemalja.

Rezoluciju nije podržalo osam zemalja, među kojima su SAD i Velika Britanija, javljaju ruski mediji. 

image