Svet

NATO admiral: Primirje u Gazi je velika vojna pobeda Hamasa

Od Vijetnama i Libije sve do danas, kaže Stavridis, slabija strana je uvek koristila prekide vatre za snabdevanje i pregrupisanje snaga
NATO admiral: Primirje u Gazi je velika vojna pobeda Hamasawww.globallookpress.com © Khaled Omar

Nakon napada Hamasa, dok gledamo oslobađanje izraelskih talaca, svi osećamo olakšanje, ali proglašenje prekida vatre između Izraela i Hamasa ima i jasan vojni smisao, piše kolumnista "Blumberga", penzionisani NATO admiral Džejms Stavridis.

Kakve su posledice ovih prekida po Izraelske odbrambene snage (IDF)? Tokom prekida vatre, Hamas razmenjuje kidnapovane Izraelce i kupuje vreme za naoružavanje, osvežavanje i obnavljanje svojih snaga.

Kao vojni komandant NATO-a, nastavlja Stavridis, doživeo sam to tokom vazdušne kampanje u Libije 2011. godine. Zapadna kampanja bombardovanja bila je nemilosrdna i razorna, ali je posle svakog prekida vatre neprijatelj počinjao borbe sa novom snagom.

Tokom američkog rata u Vijetnamu, Vašington je prekidao bombardovanja da bi olakšao diplomatske pregovore u Parizu. Bez američkih bombardera, Hanoj je mogao da nesmetano premešta trupe, teško naoružanje, malokalibarsko oružje i da doprema municiju.

Severni Vijetnam je transportovao i hranu, gorivo i opremu do snaga koje bi inače bile odsečene. Upotreba taktičkih prekida vatre omogućila je Severnom Vijetnamu da pripremi pad Sajgona iz 1975. godine.

Hamas će uraditi istu stvar. Poput Severnog Vijetnama, Palestinci igraju na umor SAD i Evrope. Hamas će iskoristiti prekide i da pojača kampanju u informacionom ratu. Hamas će zahtevati primirje, koje će označiti povratak na status kvo belum (stanje pre rata), što je neprihvatljivo za Izrael.

Hamas će moći da bezbedno prebacuje snage koristeći sistem tunela. Njegovo rukovodstvo na terenu, komandanti nižeg nivoa, moći će da bezbedno stignu do destinacija na jugu Pojasa Gaze.

Takođe, pauze omogućavaju neometano dopremanje materijala za pravljenje bombi. Pošto će jedan broj talaca i dalje biti u rukama Hamasa, to će usporavati Izraelce. Što duže traje prekid vatre, Hamas će imati više vremena da se pripremi za nastavak rata.

Kao i Severni Vijetnamci, i Hamas koristi prekide vatre da opremi svoje snage, ohrabrujući građane Gaze da se vrate svojim kućama na severu.

Termin "prekid vatre" izaziva entuzijazam kod onik koji izdaleka prate događaje. Međutim, pauze u vojnom sukobu uvek favorizuju slabiju stranu.

U čisto borbenom smislu, ove pauze su mnogo vrednije za Hamas, nego za Izrael. Kako zaključuje Stavridis, Izraelci moraju da razrade plan kako da povrate inicijativu kada se borbe nastave.

image