Svet

Kisindžer objasnio u čemu je problem u odnosima Moskve i Vašingtona i sa rešenjem "dve države"

U jednom od poslednjih intervjua, poznati državnik je rekao da rešenje dve države više nije održivo i da SAD moraju da se pomire sa Kinom i razgovaraju sa Rusijom
Kisindžer objasnio u čemu je problem u odnosima Moskve i Vašingtona i sa rešenjem "dve države"© Jeff J Mitchell / Staff

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je u jednom od svojih poslednjih intervjua rekao da je glavni problem u rusko-američkim odnosima nedostatak dijaloga, zbog čega, prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Američke Države ne shvataju Rusiju.

"Trenutno je najveća poteškoća u odnosima sa Rusijom to što nismo čuli šta sada misle, jer dijaloga sa Rusijom uopšte nema", rekao je Kisindžer u intervjuu koji je za "Politiko" dao 18. oktobra.

Komentarišući rat na Bliskom istoku, Kisindžer je ocenio da stvaranje dve države ne garantuje mirnu situaciju u regionu u budućnosti.

"Formalni mir ne garantuje trajni mir. Koliko je teško rešenje o dve države pokazuje iskustvo Hamasa. Gazu je (bivši izraelski premijer Arijel) Šaron učinio kvazi nezavisnom kako bi se testirala mogućnost rešenja sa dve države. To je, u stvari, dovelo do mnogo složenije situacije. U poslednje dve godine postalo je mnogo gore nego 2005. Tako da rešenje sa dve države ne garantuje da se ono što smo videli poslednjih nedelja neće ponoviti", rekao je Kisindžer.

Prema njegovim rečima, Zapadna obala bi trebalo da bude stavljena pod jordansku kontrolu, a ne da se teži ka rešenju sa dve države koje ostavlja jednu od dve teritorije odlučnom da uništi Izrael. Ocenio je i da je potrebno veće angažovanje Amerike kako bi se sprečio nastavak sukoba.

Na pitanje da li trenutna kriza otvara mogućnost Kini da "napadne Tajvan", Kisindžer je ocenio da "Kina nije spremna za takav sukob" i naglasio da Peking "ima kapacitet da uspostavi odnos sa Sjedinjenim Državama" i da bi "SAD trebalo da se pomire sa Kinom".

Kisindžer je preminuo 29. novembra. Bivši američki državni sekretar bio je jedna od najuticajnijih političkih ličnosti u SAD, ostavivši značajan trag u istoriji diplomatije.

image
VV inauguration
banner