Svet

Poljska poziva NATO: Pripremite se za direktan sukob sa Rusijom

Došlo je vreme da se na istočnom krilu stvori odbrana, koja bi poslala jasan signal odvraćanja od agresije, poručuje šef poljske kancelarije za nacionalnu bezbednost Jacek Sieviera
Poljska poziva NATO: Pripremite se za direktan sukob sa Rusijom© Алексей Майшев / РИА Новости

NATO mora biti spreman za direktnu konfrontaciju sa Rusijom u roku od tri godine, izjavio je šef poljske kancelarije za nacionalnu bezbednost Jacek Sieviera.

Poljski zvaničnik je istakao da smatra da će "Rusija sigurno napasti članice NATO-a nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

"Ako želimo da izbegnemo rat, NATO zemlje na istočnom krilu treba da prihvate kraći trogodišnji vremenski period i da se pripreme za sukob. Došlo je vreme da se na istočnom krilu stvori odbrana, koja bi poslala jasan signal odvraćanja od agresije", kazao je Siviera.

On je istakao da su "previše optimistične" prognoze nemačkih stručnjaka, koji su rekli da će ruskoj vojsci biti potrebno od pet do devet godina da se "oporavi".

"U roku od tri godine, Rusija će biti spremna za direktan sukob sa Alijansom, pošto je njena industrija prešla na ratni režim. S tim u vezi, pozivam NATO članice, posebno one koje se nalaze u blizini granica Rusije, da se intenzivno pripreme za rat", poručio je Sieviera, napomenuvši da Poljska radi pravu stvar time što jača svoju vojsku, kupuje oružje i opremu od drugih zemalja.

image