Svet

Rojters: Bajden bi da tajno da progura prodaju oružja za Izrael

Stejt department vrši pritisak na Kongres da odobri prodaju, a predsednik SAD navodno razmišlja i da u potpunosti zaobiđe proces odobrenja u američkom parlamentu, kažu izvori za britansku agenciju
Rojters: Bajden bi da tajno da progura prodaju oružja za Izraelwww.globallookpress.com © Ayal Margolin/JINI

Američki predsednik Džozef Bajden tajno poziva zakonodavce da odobre prodaju 45.000 tenkovskih granata Izraelu, prenosi Rojters, napominjući da je dogovor pod kontrolom zbog rastuće zabrinutosti zbog civilnih žrtava u Gazi.

Potencijalnom prodajom oružja čija vrednost premašuje 500 miliona dolara bi se obnovio izraelski arsenal granata kalibra 120 milimetara za glavni izraelski borbeni tenk "merkava", izjavila su u petak četiri neimenovana izvora.

Prodaja prvo mora biti odobrena u Kongresu, ali neki zakonodavci su i dalje skeptični, navodi britanska agencija.

Ovaj predlog je "dostavljen odborima ranije ove nedelje i oni bi trebalo da ga razmotre u roku od 20 dana. Stejt department ih sada gura da odobre" prodaju, rekao je Džoš Pol, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je podneo ostavku u oktobru u znak protesta protiv bezuslovne podrške Vašingtona Izraelu.

Polove izjave je potvrdio jedan aktuelni zvaničnik, takođe potvrdivši da Stejt vrši pritisak na Kongres da odobri prodaju, koja je trenutno pod "neformalnom revizijom" odbora Senata i Predstavničkog doma za spoljne poslove.

Međutim, Bajden navodno razmišlja o tome da u potpunosti zaobiđe proces odobravanja u Kongresu kako bi krenuo sa manjom prodajom 13.000 tenkovskih granata, a što bi mogao da učini u okviru Zakona o kontroli izvoza oružja.

Još uvek nije doneta odluka o tom pitanju, rekla su dva američka zvaničnika.

Član Odbora Senata za spoljne poslove, demokrata Kris Van Holen, pozvao je Belu kuću da da zakonodavcima vremena da razmotre prodaju.

"Administracija ne bi trebalo da razmišlja o skraćenju ionako kratkog vremenskog okvira za kongresnu reviziju ove ili bilo koje druge transfer oružja", rekao je on.

Sporazum od 500 miliona dolara nije deo velikog paketa pomoći o kojem Kongres trenutno veća, a koji bi posvetio 14,3 milijarde dolara direktne vojne pomoći Izraelu ako bude usvojen u sadašnjem obliku.

Neki od Bajdenovih saveznika u Senatu postali su kritični prema podršci SAD s obzirom na velike žrtve u Gazi, a nezavisni senator Berni Sanders je rekao da bi Vašington trebalo da iskoristi svoj "značajni uticaj" na Izrael da ograniči masakr.

SAD su i dalje glavni dobavljač oružja za Izrael, i već su mu poslale oko 15.000 bombi i 57.000 artiljerijskih granata od oktobra, objavio je "Volstrit džornal". Ta pomoć je dodatak na godišnju pomoć koja je već data zemlji, koja iznosi oko 3,8 milijardi dolara svake godine.

U ratu između Izraela i Hamasa je do sada ubijeno više od 17.000 Palestinaca, uključujući više od 7.100 dece, prema procenama zvaničnika iz Gaze.

image