Svet

Bajdenova vizija sveta: Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku pretvoriće se u napredak Amerike

Put ka miru, kako smatra predsednik SAD, vodi preko integracija Izraela i palestinskih teritorija u širi Bliski istok, a to je ideja ekonomskog koridora, koji će povezati Indiju sa Evropom, preko Saudijske Arabije, Jordana i Izraela
Bajdenova vizija sveta: Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku pretvoriće se u napredak Amerikewww.globallookpress.com © White House

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden objavio je u autorskom tekstu "Vašington posta" da velike tragedije mogu dovesti do velikog napretka SAD. Američki lider je takođe napomenuo da će odluke koje budu donosile SAD u rešavanju trenutnih kriza odrediti budućnost zemlje u narednim decenijama. 

"Svet se upravo nalazi na prelomnoj tački, gde će izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, krize u Evropi i na Bliskom istoku odrediti našu budućnost i generacija koje dolaze", napisao je američki predsednik Džozef Bajden.

Da li ćemo dopustiti Hamasu da i dalje čini zlo, pita se američki predsednik, ili će Izraelci i Palestinci jednog dana živeti u miru, jedni pored drugih. "Da li će narod Ukrajine živeti slobodno, a Evropa ostati sidro za globalni mir i bezbednost?".

Bajden tvrdi da iza toga stoji jedno temeljno pitanje: da li će Amerikanci nastaviti da slede "pozitivnu viziju budućnosti", ili će dozvoliti "onima koji ne dele američke vrednosti" da pretvore svet u opasno i podeljeno mesto.

Američki predsednik izgleda nije upoznat sa padom ličnog rejting u SAD.  Najnoviji pad Bajdenovog rejtinga, u anketi sprovođenoj od 2. do 23. oktobra, zabeležen je nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

A da ne može da prođe njegovo obraćanje ili pisanje a da ne pomene Putina, pokazao je i sada kada je poistovetio lidera Rusije Vladimira Putina sa Hamasom.

"I Putin i Hamas se bore da zbrišu susedne demokratije sa mape. I Putin i Hamas se nadaju da će uništiti regionalnu stabilnost i integracije i iskoristiti haos koji se stvara. Amerika ne može i neće dozvoliti da se to dogodi. U interesu naše nacionalne bezbednosti i za dobro sveta", istakao je Bajden u članku.

On je naglasio da je vojna pomoć Kijevu i Tel Avivu pametna investicija u bezbednost SAD.

On je objasnio zašto Vašington pruža vojnu pomoć Kijevu: da bi se "zaštitile američke trupe od uvlačenja u sukob sa Rusijom".

Ovo u načelu predstavlja Bajdenovo priznanje da Amerika vodi rat sa Rusijom rukama Ukrajinaca.

"Američka pomoć Ukrajini ima za cilj da zaštiti američke trupe od uvlačenja u sukob sa Rusijom", napisao je Bajden. Ukrajinci sada brane svoju slobodu i otadžbinu, nastavio je Bajden. U tom cilju, kako smatra Bajden, Amerikanci su "izgradili jači i ujedinjeniji NATO", jasno stavljajući do znanja da će "braniti svaki pedalj teritorije Alijanse."

Izgleda da je Bajden mislio na miroljubivi NATO koji je postavio svoje vojne baze u državama koje se graniče sa Rusijom. Iako je Moskva tražila da joj se garantuje da Ukrajina neće ući u NATO, sve su glasniji zahtevi da postane članica Alijanse. 

Kakav Bliski istok i svet žele da izgrade SAD

Izraelski narod danas se brani "ubilačkog nihilizma Hamasa", koji je 7. oktobra ubio 1.200 ljudi u najgorem zločinu počinjenom nad jevrejskim narodom u jednom danu posle Holokausta, smatra Bajden. "Palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu i budućnost bez Hamasa."

Put ka miru, kako misli Bajden, vodi preko integracija Izraela i palestinskih teritorija u "širi Bliski istok", dodajući da je to "ideja ekonomskog koridora, koji će povezati Indiju sa Evropom, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Jordana i Izraela. "To je ono što želimo da ostvarimo na Bliskom istoku," napisao je predsednik SAD.

Rešenje sa dve države je jedini način da se obezbedi dugoročna bezbednost i izraelskog i palestinskog naroda. Za postizanje toga cilja odgovorni su Izraelci i Palestinci, kao i SAD i njeni saveznici, piše Bajden, "i taj posao mora početi sada."

Isto tako, ne sme biti ni prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, upozorio je predsednik SAD, a nakon što se rat završi, glasovi palestinskog naroda moraju da se nađu u središtu post-krizne uprave u Gazi. "Naglasio sam izraelskim liderima da ekstremističko nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora odmah da prestane."

Nakon ove krize, međunarodna zajednica mora da izdvoji resurse za podršku narodu Gaze i da uspostavi mehanizam rekonstrukcije za palestinske teritorije: "Ako možemo da se dogovorimo o ovim prvim koracima i da ih zajedno preduzmemo, možemo odmah početi da zamišljamo drugačiju budućnost."

Izrael ima pravo da se brani, zaključio je Bajden, ali "Izraelci nipošto ne treba da počine one greške koje smo mi sami napravili u prošlosti."

Iz svega ovoga ne čudi što su ovaj članak komentarisali ruski zvaničnici, portparolka ruskom Ministarstva odbrane i bivši predsednik Ruske Federacije,  rekavši da su "krv i novac dobra investicija", kao i da je to "veoma američki". 

"Pročitala sam 'članak Bajdena' o tome kako će sukob u Ukrajini i na Bliskom istoku 'dovesti do velikog napretka'. To je onaj slučaj, kada poželite da sačekate analizu - ne članka, već autora", prokomentarisala je Zaharova na Telegramu.

image