Svet

"Global tajms": Odnosi Kine i Vijetnama prevazilaze prijateljstvo

Duboko prijateljstvo dveju zemalja često se opisuje kao "prijateljstvo drugova koji su više od toga - rođaci ili braća", ali pojedinim zemljama je teško da to shvate
"Global tajms": Odnosi Kine i Vijetnama prevazilaze prijateljstvowww.globallookpress.com © Pang Xinglei

Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Kine Si Đinping danas i sutra boravi u Vijetnamu, a ova poseta je usledila na poziv predsednika Socijalističke Republike Vijetnam Vo Van Tuonga, piše u uvodniku kineski list "Global tajms".

Za šest godina ovo je druga državna poseta generalnog sekretara Si Đinpinga Vijetnamu. Od oktobra prošle godine, generalni sekretar Nujen Fu Trong, premijer Vijetnama Fam Min Čin i predsednik Vo Van Tuong posetili su Kinu. Ovakva učestalost poseta vijetnamskih lidera Kini je veoma retka u odnosima između drugih zemalja. Saradnja na visokom nivou vlada Kine i Vijetnama pokazuje da su ti odnosi u mnogo čemu jedinstveni.

Duboko prijateljstvo Kine i Vijetnama često se opisuje kao "prijateljstvo drugova koji su više od toga - rođaci ili braća." Pojedinim zemljama je teško da to shvate.

U vreme kada SAD primenjuju novu "indo-pacifičku strategiju", koja je usmerena ka "obuzdavanju i suzbijanju Kine", odnosi Kine i Vijetnama zaslužuju posebnu pažnju.

Pojedini analitičari tumače pokušaje Vijetnama da održi normalne odnose sa drugim zemljama, posebno sa SAD, kao znakove "pridruživanja američkom taboru."

Prema toj logici, Vijetnam je jedan od kineskih suseda koji će, pre ili kasnije, biti uvučeni u američki tabor. Politika SAD prema Vijetnamu zasniva se na takvoj proceni.

Ovaj pristup nije samo zlonameran prema Kini, već je i dokaz nepoštovanja prema Vijetnamu. Ipak, činjenice pokazuju da je to samo mašta i da Vijetnam ne sledi tu logiku.

Predsednik SAD Džozef Bajden u septembru je posetio Vijetnam, kada su se obe strane složile da bilateralne odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Predsednik Vijetnama Van Tuong posetio je Japan krajem novembra, a rezultat ove posete bilo je podizanje vijetnamsko-japanskih odnosa na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Neki zapadni analitičari su iz toga zaključili da to predstavlja "diplomatsku pobedu za SAD" i "diplomatski neuspeh za Kinu". Na Zapadu su se već i ranije pojavljivali slični zaključci.

Ova poseta generalnog sekretara Si Đinpinga Vijetnamu trebalo bi da omogući objektivnije razumevanje odnosa Kine i Vijetnama, koje neznalice uporno pogrešno procenjuju.

Odnosi Kine i Vijetnama su veoma jasni. Kina i Vijetnam preduzimaju velike napore u modernizaciji socijalističkog razvoja i obe zemlje vide razvoj svojih suseda kao priliku za sopstveni razvoj. Kako je istakao generalni sekretar Si Đinping, zdrav razvoj kinesko-vijetnamskih odnosa u skladu je sa fundamentalnim interesima obeju zemalja i doprinosi procvatu zajedničkog socijalističkog cilja, a to utiče na globalni poredak, stabilnost i prosperitet.

Od početka ove godine primetno je jačanje saradnje Kine i Vijetnama. Bilateralna trgovina već drugu godinu zaredom premašuje 200 milijardi dolara. Od januara do oktobra ove godine, međusobna trgovina je dostigla je 185,1 milijardu dolara. Kina je godinama najveći trgovinski partner Vijetnama, Vijetnam je najveći trgovinski partner Kine u ASEAN-u i četvrti trgovinski partner na globalnom nivou.

Ekonomska međuzavisnost i komplementarnost između Pekinga i Hanoja učvršćuju bilateralne odnose. Kina i Vijetnam su dobri susedi i prijatelji, dele iste težnje i imaju zajedničku sudbinu.

Poseta generalnog sekretara Si Đinpinga Vijetnamu doprineće razvoju Azijsko-pacifičkog regiona i uneće više stabilnosti u ovaj inače turbulentni region.

image