Svet

Vijetnam planira da podigne diplomatske odnose sa SAD na najviši nivo

U strahu od moguće kineske reakcije, Vijetnam je u početku bio oprezan prema nadogradnji odnosa sa SAD, navodi Rojters
Vijetnam planira da podigne diplomatske odnose sa SAD na najviši nivoGetty © Linh Pham/Getty Images

Sjedinjene Američke Države nameravaju da podignu diplomatske odnose sa Vijetnamom na najviši nivo dok se predsednik Džozef Bajden sprema za put u Hanoj.

Ovim potezom bi SAD trebalo da uđu u krug spoljnopolitičkih partnera Vijetnama u kojem se trenutno nalaze samo Rusija i Kina, piše Rojters. 

Poslovne implikacije ovog poteza su nejasne, a on bi ujedno mogao da iznervira Peking, napominje britanska agencija.

U strahu od moguće kineske reakcije, Vijetnam je u početku bio oprezan prema nadogradnji odnosa sa SAD, što je navelo Bajdenovu administraciju da poveća diplomatski pritisak, što je uključivalo višestruke posete visoko rangiranih članova američke Vlade tokom poslednjih meseci.

Uoči Bajdenove posete 10. septembra, vijetnamski zvaničnici kažu da Hanoj paralelno razmatra posete kineskih visokih zvaničnika, napomenuvši da bi kineski predsednik Si Đinping i premijer Li Ćijang takođe mogli da se sastanu sa vijetnamskim liderima u bliskoj budućnosti.

Nadogradnja diplomatskih odnosa mogla bi da ima veze sa potrebom Hanoja za investicijama, kaže Aleksandar Vuving iz Azijsko-pacifičog centra za bezbednosne studije na Havajima. 

Podrška ambicijama Vijetnama da postane važan centar za industriju poluprovodnika takođe je deo podsticanja iz Vašingtona, ali su sredstva za to veoma ograničena, navodi Rojters.

Energetika je još jedan sektor u kojem bi se saradnja Hanoja i Vašingtona mogla povećati, dok se Vijetnam priprema da postane značajan centar za tečni prirodni gas i vetroturbine na moru, iako sporo napredovanje administrativnih procedura i dodele finansija umanjuju raspoloženje po tom pitanju, napominje britanska agencija.

Povećanje obima vojne opreme koju Vašington šalje Hanoju takođe je prethodno razmatrano, kaže viši saradnik na Institutu Iseas-Isuf Ishak u Singapuru Le Hong Hip, ali napominje da se ne očekuje momentalno postizanje dogovora po ovom pitanju.

Ujedno, Hanoj vodi pregovore o nadogradnji i proširenju svog pretežno ruskog arsenala sa nekoliko drugih zemalja, a nedavno je učestvovao u više sastanaka na visokom nivou sa ruskim odbrambenim zvaničnicima.

image