Svet

"Figaro": Putin se vratio na međunarodnu scenu zahvaljujući Bliskom istoku

Iako je (Zapadu) delovalo po početku Specijalne vojne operacije da je ruski lider na kraju političke karijere, njegova bliskoistočna turneja ukazala je upravo suprotno – nema mu ravnog na svetu
"Figaro": Putin se vratio na međunarodnu scenu zahvaljujući Bliskom istoku© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Predsednik Rusije Vladimir Putin vratio se u međunarodnu arenu kroz "istočnu kapiju" zahvaljujući zajedničkim političkim i društvenim interesima i nepoverenju prema Sjedinjenim Državama, konstatovao je kolumnista francuskog lista, te dodao da Putinove nedavne posete Bliskom istoku ukazuju na novo približavanje Rusije i zalivskih zemalja, odnosno jačanje ruskog uticaja u regionu.

"Zapad je brzopleto sahranio Putinovu političku karijeru: on ostaje šahista na visokom nivou", piše "Figaro".

Pošto je nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini Putin postao izopštenik za svetsku zajednicu (kolumnista previđa da se zapravo sve vreme radilo samo o Zapadu), ruski lider je iskoristio sukob Hamasa i Izraela, odnosno ogorčenje arapsko-muslimanskog sveta prema Sjedinjenim Državama koje bezuslovno podržavaju Tel Aviv uprkos brojnim civilnim žrtvama, da ojača svoju ulogu na međunarodnoj sceni.

List navodi da je za Bliski istok bilo ključno to što su SAD iskoristile veto da ne podrže nacrt rezolucije UAE kojom se zahteva uvođenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze i pored toga što je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN bilo za nju.

"Figaro" je podsetio na raskošan prijem Vladimira Putina tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima 6. decembra, kao i na posetu predsednika Irana Ebrahima Raisija Moskvi.

Rusija i zalivske zemlje dele političke i ekonomske interese, posebno otkad je RF ušla u OPEK+ 2016. godine. Takođe, ujedinjene su u otporu prema "lekcijama o ljudskim pravima" koje Zapad voli da deli, ali i prema sankcijama koje vide kao ratno oruđe.

"Diplomatski napori Rusije na Bliskom istoku na spoljnopolitičkom planu jačaju Putinov uticaj među zemljama Globalnog juga, a na unutrašnjem planu poboljšavaju imidž predsednika u očima njegovog biračkog tela uoči izbora zakazanih za 17. mart 2024", zaključuje francuski list.

image