Svet

"Epl" menja politiku usred otkrića senatora SAD o špijunaži putem puš notifikacija

Senator Ron Vajden je rekao Vajden je naveo da "Epl" čini "pravu stvar" sledeći "Guglovu" praksu da svaki zahtev za otkrivanje podataka mora biti potkrepljen sudskim nalogom
"Epl" menja politiku usred otkrića senatora SAD o špijunaži putem puš notifikacijaGetty © Drew Angerer/Getty Images

"Epl" će od sada od vlasti zahtevati sudski nalog kako bi im omogućio pristup podacima o puš notifikacijama korisnika. Tehnološki gigant se ovom odlukom usklađuje sa odredbama su već na snazi u "Guglu".

Promena "Eplove" politike nije objavljena zvanično, ali se ona može videti na ažuriranoj listi smernica službama za sprovođenje zakona koja je objavljena na internetu.

"Epl" je ovu odluku doneo nakon što je demokratski senator Ron Vajden upozorio da su neidentifikovane vlade pokušale da nadziru korisnike "pametnih" telefona praćenjem puš notifikacija.

Primera radi, podaci u vezi sa puš notifikacijama mogu pomoći stranim ili domaćim vlastima da povežu anonimne korisnike aplikacija za razmenu poruka sa određenim "Gugl" ili "Epl" nalogom.

Pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa ovom praksom, Rojters je prošle nedelje izvestio da su strane i američke vladine agencije od "Epla" i "Gugla" zahtevale pristup podacima u vezi sa puš notifikacijama.

I "Gugl" i "Epl" su potvrdili da su dobili zahteve od vlasti da otkriju podatke korisnika. 

"Epl" na svojoj ažuriranoj listi smernica navodi da će sada takve podatke otkrivati "samo uz sudski nalog ili u okviru većeg sudskog procesa".

"Gugl", na čijem se softveru zasnivaju "android" telefoni, navodno već primenjuje ovakvu politiku.

Senator Vajden je prošle nedelje istakao da su obe kompanije "u jedinstvenoj poziciji da olakšaju vlastima nadzor načina na koji korisnici koriste određene aplikacije".

On je takođe pozvao Ministarstvo pravde da "ukine ili izmeni bilo koju politiku" koja bi mogla da ugrozi javnu debatu o nadziranju puš notifikacija.

"Epl" je istakao da su Vajdenovi komentari kompaniji omogućili da se upusti u raspravu o praksama nadziranja.

"U ovom slučaju, savezna vlada nam je zabranila da delimo bilo kakve informacije", saopštila je kompanija, dodavši da "sada, kada je znanje o ovom metodu postalo javno", "Epl" ažurira "izveštaje o transparentnosti kako bismo detaljno objasnili ove vrste zahteva".

Gugl je saopštio da se slaže sa Vajdenovom "posvećenošću da korisnike obaveštava o ovim zahtevima".

Ministarstvo pravde SAD nije odgovorilo na pitanje Rojtersa o praćenju podataka u vezi sa puš notifikacijama, niti je potvrdilo ili negiralo da je sprečilo "Epl" i "Gugl" da javno obelodane takve zahteve.

Vajden je rekao da "Epl" čini "pravu stvar" sledeći "Guglovu" praksu da svaki zahtev za otkrivanje podataka mora biti potkrepljen sudskim nalogom.

image