Magazin

Šta se najviše "guglalo" u 2023. godini

Kraj godine je, tradicionalno, namenjen sumiranju utisaka, a portal Semraš je izbacio zanimljivu statistiku koja slikovito prikazuje šta smo to najviše "guglali" tokom 2023. godine. Povraćaji novca, mere sa kojima se susrećemo prilikom pretrage recepata, trudnoća Rijane - samo su neki od pojmova koji su probudili radoznalost stanovnika kugle zemaljske.
Šta se najviše "guglalo" u 2023. godini© Canva / pixelshot

U digitalnoj eri, gde svaki klik mišem otvara portal u beskrajno more informacija, Gugl pretraga odražava kolektivnu radoznalost, brige i interesovanja ljudi širom sveta. Od praktičnih pitanja o kuvanju i ličnim finansijama, preko upita o zdravlju i pretraga dijagnoza, pa sve do škakljivih informacija o poznatim ličnostima - ova pitanja su poput prozora u um savremenog čoveka.

U 2023. godini smo najviše pretraživali...

Sa milionima pretraga koje se obavljaju svake sekunde, Gugl više nije samo običan pretraživač - on je digitalni odraz naših misli, strepnji, i znatiželje. Pa, o čemu smo to onda razmišljali najviše? 

  1. Gde je moja refundacija
  2. Koliko je unci u jednoj šoljici
  3. Kako izračunati BMI(indeks telesne mase)
  4. Da li je Rijana trudna
  5. Do kada je otvorena najbliža samoposluga
  6. Koj je moj AjPi
  7. Koja je moja AjPi adresa
  8. Kako izračunati procenat
  9. Koliko je centimetara u jednom inču
  10. Kako obrisati Instagram nalog

Pitanja o Rijaninoj trudći su se u TOP 100 najtraženijih pojmova našla čak tri puta u različitim formama, te se može zaključiti da je ona ne samo velika zvezda, već i da je njen privatni život mnogo interesantniji od karijere koju je gradila godinama.

Zdravlje i sport najviše zanimaju ljude

Među TOP 100 najtraženijih pojmova, tradicionalno su se našla i pitanja vezana za zdravlje, kako mentalno, tako i fizičko - koji su simptomi ADHD sindroma, koji je normalan broj otkucaja srca, kako smršati brzo, šta je lupus i tako dalje.

Nezaobilazna su bila i sportska pitanja, naročito ona koja se tiču Superboula - šta je, kada se održava, na kom se TV kanalu emituje i u koje vreme, kao i ko je pobednik.

Upiti koji se tiču društvenih mreža su se mahom odnosili na brisanje ili privremeno deaktiviranje korisničkih naloga. Ovakva statistika potvrđuje i sve popularniji MonkMod trend, u kome sve više pripadnika mlađih generacija odlazi sa društvenih mreža i okreće se stvarnom životu.

Pretrage ukazuju i na poražavajuću neinformisanost

Osim što otvaraju portal u beskrajno more informacija, statistike poput ove su i sjajan način za prikazivanje stvarnog stanja stvari kada su obrazovanje i opšta kultura u pitanju. Nažalost, neinformisanost svetske populacije je na granici da bude poražavajuća.

Među najpopularnijim Gugl upitima našao se i veliki broj pojmova koji bi trebalo da budu opštepoznati - kako izračunati procenat je samo jedan od njih. Dalje su se upiti ovog tipa samo nizali: koliko nedelja ima u godini, gde sam (?), kada je Dan zaljubljenih, koliko dana ima jedna godina, šta je prost broj.

image