Svet

SAD i Južna Koreja saglasne da do juna završe nacrt zajedničke nuklearne strategije

Dve zemlje planiraju da izgrade prošireni nuklearni sistem odvraćanja koji podrazumeva da Vašington koristi niz svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearne, u odbrani svog saveznika, Seula
SAD i Južna Koreja saglasne da do juna završe nacrt zajedničke nuklearne strategije© © Ryu Seung-Il

Južna Koreja i SAD saglasile su se da sredinom sledeće godine završe nacrt smernica za zajedničku nuklearnu strategiju, rekao je prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Kim Tae-hjo nakon razgovora u Vašingtonu.
Kim se sastao u petak u Pentagonu sa koordinatorom američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Maherom Bitarom, preneo je Jonhap.

"Drugim rečima, dogovorili smo se da sledeće godine završimo opšte smernice o tome kako odvratiti i odgovoriti na severnokorejske pretnje", naveo je Kim.

Kim je rekao da će smernice obuhvatiti niz pitanja u vezi sa deljenjem poverljivih informacija, uspostavljanje relevantnog sistema bezbednosti i formulisanje procedure konsultacija u vezi sa nuklearnom krizom, kao i planove za smanjenje rizika.

SAD i Južna Koreja planiraju da izgrade prošireni nuklearni sistem odvraćanja do juna sledeće godine, rekao je Kim.

Prošireno odvraćanje podrazumeva da SAD koriste niz svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearne, u odbrani svog saveznika, Južne Koreje.

Severna Koreja je prošlog meseca lansirala prvi vojni satelit u orbitu, a postoji mogućnost da ovoga meseca lansira još jednu interkontinentalnu balističku raketu, prenela je južnokorejska agencija.

image