Svet

Južna Koreja: Nismo i ne šaljemo oružje Ukrajini, samo humanitarnu pomoć

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode "Vašington posta" da je Seul Kijevu poslao više granata nego Evropa
Južna Koreja: Nismo i ne šaljemo oružje Ukrajini, samo humanitarnu pomoćwww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da ne šalje oružje niti municiju Ukrajini i tako demantovalo pisanje "Vašington posta" da je Seul preko posrednika poslao Kijevu više municije nego cela Evropa.

"Stav naše vlade se uopšte nije promenio", ističe portparol ministarstva i kaže da jedina pomoć koja iz Seula odlazi u Kijev podrazumeva humanitarnu pomoć i vojne zalihe poput šlemova, kompleta prve pomoći i detektora mina, ali ne i oružje.

Međutim, kako je "Vašington post" objavio 4. decembra, slanje granata 155 mm iz Južne Koreje preko posrednika je obimnije od isporuka vojne pomoći iz Evrope za Ukrajinu.

"Isporuka granata je počela početkom godine, a Vašington veruje da je Južna Koreja poslala deo velike količine granata koje su joj ranije poslale SAD.

U proleće je list "Dong Ilbo" pisao da će Republika Koreja isporučiti SAD približno 500.000 granata kalibra 155 mm u vidu kredita kako bi se popunio američki arsenal navodno istrošen zbog pomoći Ukrajini.

Tada su mediji sugerisali da je vlada Južne Koreje odabrala ovaj oblik ugovora jer bi tako smanjila verovatnoću da će Vašington Kijevu poslati južnokorejske granate. Njih će, naime, zadržati za sebe, a Ukrajini će poslati one iz svojih zaliha.

Pored toga, južnokorejski kanal MBC javio je da je najmanje 300.000 granata kalibra 155 mm iz zaliha južnokorejskih oružanih snaga poslato u američke baze u Nemačkoj.

U aprilu je došlo i do curenja američkih tajnih dokumenata a u jednom se navodi da je rukovodilac južnokorejskog Odeljenja za nacionalnu bezbednost navodno ponudio da se Poljskoj isporuči 330.000 granata 155 mm umesto da se direktno pošalje Ukrajini.

image