Svet

Lider Južne Koreje: Ne isključujemo mogućnost isporuke oružja Kijevu

Istražujemo različite načine da pomognemo Ukrajini u njenoj odbrani i obnovi, i u tom slučaju neće biti ograničenja u pomoći, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom, kaže Jun Suk-jol
Lider Južne Koreje: Ne isključujemo mogućnost isporuke oružja KijevuGetty © (Photo by Kim Hong-Ji - Pool/Getty Images

Republika Koreja može da počne da isporučuje oružje Ukrajini ako postoji ozbiljna pretnja po civilno stanovništvo zemlje, izjavio je južnokorejski predsednik Jun Suk-jol.

"Ako dođe do situacije koju međunarodna zajednica ne može da toleriše, na primer, u slučaju velikih napada na civile ili ozbiljnog kršenja zakona ratovanja, onda će nam biti teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj pomoći Kijevu", rekao je Suk-jol u intervju za Rojters.

Kako je naveo južnokorejski lider, njegova zemlja istražuje različite načine da "pomogne Ukrajini u njenoj odbrani i obnovi" i dodao da u takvom slučaju "neće biti ograničenja u pomoći za odbranu i obnovu, u skladu sa međunarodnim i nacionalnim pravom".

On je dodao da će Republika Koreja preduzeti "najprikladnije mere" s obzirom na njen odnos sa stranama u sukobu i dešavanja na bojnom polju.

Podsetimo, Seul je isporučivao humanitarnu pomoć Kijevu, kao i vojnu opremu kao što su šlemovi i panciri, ali ne i oružje. U novembru 2022, "Volstrit džornal", pozivajući se na izvore, izvestio je da će Republika Koreja prodati 100.000 artiljerijskih granata Sjedinjenim Državama kojeće naknadno biti prebačene u Ukrajinu.

Kako je tada istaklo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, u pregovorima o isporukama polazi od premise da je krajnji primalac municije američka strana.

Osim toga, u martu se saznalo da je Nacionalna uprava za nabavku odbrane Republike Koreje odobrila prošle godine isporuku poljskih haubica "Krab" sa južnokorejskom šasijom od Varšave Kijevu.

SAD da pojačaju obuzdavanje Severne Koreje

Južnokorejski predsednik dodao je da namerava da postigne „opipljive rezultate” u jačanju zajedničkih napora sa SAD u suprotstavljanju pretnjama iz Severne Koreje tokom samita, koji će biti održan krajem aprila u Vašingtonu. 

Prema njegovim rečima, kako bi obuzdao Pjongjang, Seul će povećati napore da poboljša sopstvene obaveštajne sposobnosti, uključujući opremu za nadzor i razvoj "ultra-efikasnog oružja visoke preciznosti". 

On je takođe upozorio da će nuklearni rat između njegove zemlje i Severne Koreje verovatno "pretvoriti celu severoistočnu Aziju u pepeo".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti stvaranja trilateralne "grupe za nuklearno planiranje" u kojoj bi učestvovali Vašington, Seul i Tokio, čiji analog postoji u NATO-u, Suk-jol je rekao da se "Južna Koreja fokusira na bilateralnu saradnju u razmeni informacija, planiranju u vanrednim situacijama i zajedničkoj primeni".

"Ako govorimo o nuklearnom napadu velikih razmera, mislim da u slučaju Korejskog poluostrva moramo da pripremimo ozbiljnije mere od onih koje postoje u NATO-u", naglasio je i dodao da pristupanje Japana ne bi predstavljalo veliki problem, ali da je napravljen veliki napredak između Republike Koreje i Sjedinjenih Država.

image