Svet

Južna Koreja pozajmljuje 500.000 artiljerijskih granata Amerikancima, da ne bi završile u Ukrajini

Umesto da im prodaju, Južnokorejanci će Amerikancima granate samo "pozajmiti", kako one ne bi završile u Ukrajini
Južna Koreja pozajmljuje 500.000 artiljerijskih granata Amerikancima, da ne bi završile u UkrajiniGetty © John Moore

Južna Koreja je postigla sporazum o "pozajmici" 500.000 granata kalibra 155 milimetara Sjedinjenim Američkim Državama, koje bi Vašingtonu mogle da daju više slobode u slanju sopstvene municije Ukrajini.

Kako prenosi korejski list "Dong Ilbo" pozivajući se na izvore iz vlade, Južna Koreja je odlučila da granate "pozajmi" umesto da ih proda Vašingtonu, kako bi maksimalno umanjili mogućnost da one budu poslatu u Ukrajinu.

Rečeno je da će granate biti korišćene pre svega kako bi SAD popunile sopstvene zalihe.

Nakon što su prošle godine kupili 100.000 komada takve municije, Amerikanci su u februaru želeli da kupe istu količinu, ali je Južna Koreja insistirala da se isporuka sprovede na drugačiji način.

"Odlučili smo da značajno povećamo količinu granata, ali koristimo metod iznajmljivanja, nakon što smo razmotrili kako da u dobroj veri odgovorimo na zahtev našeg saveznika, držeći se vladinog principa da Ukrajini ne isporučuje smrtonosno oružje", tvrdi neimenovani izvor.

Seul i Vašington su potvrdili da pregovaraju nabavci granata, ali nije bilo zvaničnih potvrda da je sporazum postignut.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je reklo da "saveznici razmatraju na koji način mogu da pomognu Ukrajini da odbrani svoju slobodu", ali nisu razjasnili šta to tačno znači.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Đin je rekao da ne može da potvrdi navode "Dong Ilboa", ali je dodao da pozicija njegove vlade po pitanju slanja oružja Ukrajini ostaje nepromenjena.

Južna Koreja je jedan od ključnih američkih saveznika i proizvođača artiljerijske municije, ali je do sada pokušavala da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom usled dubokih ekonomskih veza i odnosa Moskve sa Severnom Korejom, prenosi Rojters.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol, koji će se ovog meseca u Vašingtonu sastati sa svojim američkom kolegom Džozefom Bajdenom, rekao je da Seul Ukrajini nije poslao nikakvo oružje i da će umesto toga povećati isporuke humanitarne pomoći.

U nedavno objavljenim tajnim dokumentima Pentagona piše da su korejski zvaničnici izrazili zabrinutost da bi njihova municija za artiljeriju mogla da završi Ukrajini ukoliko bi je prodali Amerikancima, iako ugovori predviđaju da bi Vašington morao da bude "poslednji korisnik".

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Sung Han je rekao da "postoji mogućnost prodaje 330.000 granata kalibra 155 milimetara Poljskoj, zato što je slanje te municije Ukrajini konačni američki cilj".

Još jedan dokument sa oznakom "Tajno" koji je objavio Rojters, datiran 27. februara, nosi naziv "Vreme isporuke ROK 155" tvrdi da bi 153.600 granata 155 milimetara avionom moglo biti isporučeno u Ukrajinu za oko 41 dan.

Rojters nije uspeo da nezavisno potvrdi istinitost procurilih dokumenata. 

image