Svet

Južna Koreja neće predati svoje sovjetsko oružje Ukrajini ni pod kojim uslovima

Nakon sklapanja diplomatskih odnosa između Rusije i Republike Koreje 1990. godine, dogovorena je isporuka sovjetskih tenkova i borbenih vozila pešadije Seulu u zamenu za otpis državnog duga SSSR-a, pod uslovima da oprema ne napušta zemlju
Južna Koreja neće predati svoje sovjetsko oružje Ukrajini ni pod kojim uslovimaGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Naučni saradnik na južnokorejskom Institutu za političke studije Asan Jang Vuk rekao je da SAD i dalje traže od Seula da preda sovjetske tenkove, ali da ih južnokorejska vojska "ni pod kojim uslovima" neće predati Kijevu.

"Što se tiče ruskih tenkova 'T-80U' u službi vojske Južne Koreje, SAD i dalje traže od nas da ih prebacimo, ali po ovom pitanju južnokorejska vojska zauzima veoma čvrst stav koji apsolutno neće to ispuniti", rekao je Vuk za "RIA Novosti".

On je objasnio da je Moskva, nakon sklapanja diplomatskih odnosa između Rusije i Republike Koreje 1990. godine, dogovorila isporuku sovjetskih tenkova i borbenih vozila pešadije Seulu u zamenu za otpis državnog duga SSSR-a, pod uslovima da oprema ne napušta zemlju.

Prema tački 1 člana 8 Sporazuma o saradnji u vojno-tehničkoj sferi, odbrambenoj industriji i logistici iz 1997. između vlada Republike Koreje i Ruske Federacije, obe zemlje "nemaju pravo da preprodaju oružje koje im je isporučeno trećim zemljama bez pismene saglasnosti druge strane".

"Ne možemo ih tek tako pokloniti, oni su veoma važni za našu vojsku. Bez obzira na to da li će se koristiti u borbi, neophodni su za izvođenje vežbi, simulaciji potencijalnog neprijatelja. Imaju mnogo primena. Stoga ih ne možemo dati ni pod kojim okolnostima", naglasio je.

Ukrajina je više puta tražila od Južne Koreje da joj isporuči oružje, ali Seul i dalje ostaje pri stavu o nemogućnosti snabdevanja Kijeva ubojitim oružjem, iako je pružao humanitarnu pomoć Ukrajini.

Predstavnik južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova je još jednom potvrdio ovu poziciju u kontekstu odluke SAD i Nemačke da isporuče borbene tenkove Ukrajini. Što se tiče isporuke naoružanja južnokorejske proizvodnje, Seul je napomenuo da to ne bi imalo smisla za Ukrajinu, jer bi razvoj nove opreme zahtevao dug vremenski period.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je posetio Seul 29-30. januara, rekao je da bi Južna Koreja trebalo da, po ugledu na Nemačku, Švedsku i druge zemlje, promeni stav i odluči da pruži vojnu pomoć Ukrajini u cilju podrške demokratiji i uspostavljanju trajni mir.

Stoltenberg se sastao i sa ministrom odbrane Li Džong Supom, tokom kojeg su strane razgovarale o bezbednosnim pitanjima na Korejskom poluostrvu, u Evropi, razvoju saradnje Južne Koreje i NATO-a u oblasti odbrane.

Južnokorejski ministar je 31. januara u Seulu razgovarao i sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom. Ali tokom konferencije za novinare nakon sastanka, Ukrajina nije zvanično pomenuta, a na pitanja novinara Džong Sup je samo rekao da Južna Koreja "prati situaciju u Ukrajini".

 

 

image
VV inauguration
banner