Svet

Stoltenberg: NATO nastavlja da jača partnerstvo sa Japanom

Generalni sekretar NATO-a je na turneji, u okviru koje je posetio i Južnu Koreju, a čiji je cilj "jačanje veza sa saveznicima u Aziji"
Stoltenberg: NATO nastavlja da jača partnerstvo sa Japanom© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je, da će Alijansa nastaviti da jača svoje partnerstvo sa Japanom tokom sukoba u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini je važan za sve nas i stoga smo veoma zahvalni na podršci koju Japan pruža", rekao je Stoltenberg u kratkom obraćanju nakon pregleda japanskih odbrambenih snaga u vazdušnoj bazi "Iruma", prenosi Rojters.

On će se sastati sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom.

Stoltenbergova turneja u okviru koje je posetio i Južnu Koreju, ima za cilj jačanje veza sa zapadnim saveznicima u Aziji, suočenim sa ratom u Ukrajini i sve većim tenzijama na sa Kinom.

On je pozvao Južnu Koreju da pojača vojnu podršku Ukrajini, navodeći da su, posle ruske vojne operacije, i druge zemlje promenile svoju politiku da ne isporučuju oružje zemljama u konfliktu.

Zahvaljujući se Južnoj Koreji za humanitarnu pomoć Ukrajini, on je pozvao ovu zemlju da učini više i počne da isporučuje Kijevu i oružje.

"Odluka je na vama, ali moram da istaknem da je nekoliko NATO saveznika, koji su vodili politiku da ne isporučuju oružje zemljama u oružanom sukobu, sada tu doktrinu promenilo", istakao je Stoltenberg.

Kao primere naveo je Nemačku, Švedsku i Norvešku.

"Ako ne želimo da pobedi autokratija i tiranija, onda je Ukrajini potrebno oružje, to je stvarnost", rekao je Stoltenberg.

Ponovio je i svoj već poznati stav da je veoma važno da Rusija ne pobedi u ovom ratu, dodajući da je to važno ne samo za Ukrajince, već da bi se izbeglo da se pošalje pogrešna poruka "autokratskim režimima", među koje je svrstao i Peking, da mogu, rema njegovim rečima, silom da dobiju ono što žele.

image
VV inauguration
banner