Svet

SAD povlače oružje iz Južne Koreje da bi ga slale Ukrajini

Vašington nastavlja da "gleda svuda" ne bi li našao oružje za kijevski režim
SAD povlače oružje iz Južne Koreje da bi ga slale Ukrajiniwww.globallookpress.com © Jinipix/XINHUA

SAD su zatražile od svojih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji da obezbede vojnu opremu za Ukrajinu, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane.

Iako Pentagon nije naveo opremu koju namerava da povuče, raniji izveštaji predlažu da su u pitanju artiljerijske granate iz Seula.

Portparol američkih snaga u Koreji potvrdio je zahtev Pentagona i dodao da to neće imati "nikakvog uticaja na naše operacije i sposobnost da rešeno branimo našeg saveznika, Republiku Koreju."

Portparol nije precizirao kakva je oprema tražena, koliko će je biti isporučeno, niti da li je već prebačena.

Međutim, "Njujork tajms" je u utorak tvrdio da je Pentagon već poslao Ukrajini artiljerijske granate od 155 mm iz svojih zaliha u Južnoj Koreji i Izraelu. SAD su isporučile Ukrajini nešto više od milion tih granata, od kojih je "znatan deo" došao iz te dve zemlje, navodi list, pozivajući se na anonimnog američkog zvaničnika.

Ukrajinske snage trenutno ispaljuju između 4.000 i 7.000 takvih granata dnevno, ocenili su američki zvaničnici koje je intervjuisao "Si-En-En". Procene za rusku stranu su se veoma razlikovale, idući od 5.000 do 60.000 granata dnevno.

Probleme sa artiljerijom kod ukrajinskih snaga pogoršava činjenica da oruđa koje je donirao Zapad – nemačke samohodne "pancerhaubice 2000" i britanske "haubice M777", na primer – nikada nisu projektovani za neprestanu paljbu, i da je njihovo dejstvovanje otežano kvarovima na bojnom polju.

SAD "traže municiju svuda", rekao je anonimni zvaničnik za "Foks njuz" u sredu. Višemesečni medijski izveštaji sugerišu da su napori SAD da naoružaju Ukrajinu skoro potpuno iscrpli zalihe u nekim NATO članicama.

Ministar odbrane Lojd Ostin otputovao je ove nedelje u Nemačku gde je predvodio sastankom "Kontaktne grupe za odbranu", panela od skoro 50 zemalja koje se redovno sastaju kako bi se dogovorile oko novih isporuka oružja kijevskom režimu.

Tokom obrađanja u četvrtak, Ostin je rekao da SAD nastoje da "prodrmaju industriju" zarad proizvodnje veće količine oružja i municije.

image