Svet

Ministar odbrane SAD u Seulu: Amerika i Južna Koreja jačaju nuklearno prijateljstvo

Posvećeni smo odvraćanju Pjongjanga od Južne Koreje, što podrazumeva pun opseg američkih odbrambenih kapaciteta, uključujući konvencionalno i nuklearno naoružanje, rekao je američki ministar odbrane
Ministar odbrane SAD u Seulu: Amerika i Južna Koreja jačaju nuklearno prijateljstvo© Tanjug/REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

Sjedinjene Američke Države snažno su posvećene odvraćanju Pjongjanga od Južne Koreje, što podrazumeva pun opseg američkih odbrambenih kapaciteta, uključujući konvencionalno i nuklearno naoružanje, kao i protivraketnu odbranu, rekao je u Seulu američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Dodao je da je prošle godine zabeležen rekordan broj lansiranja projektila koje je izveo Pjongjang, prenele su "RIA Novosti".

Neki od tih projektila, prema navodima Rojtersa, mogu da dosegnu i do američkog kopna.

Ostin je pozvao na proširenje vojnih vežbi sa Južnom Korejom i jačanje planova za nuklearno odvraćanje kako bi se osujetili planovi Pjongjanga na razvoju naoružanja i izbegao rat.

Ostin se u Seulu sastao sa svojim južnokorejskim kolegom Li Džong Supom, a razgovaraće i sa predsednikom Jun Suk Jelom tokom posete čiji je cilj jačanje saradnje sa ključnim azijskim saveznikom SAD i provera njegove posvećenosti nuklearnim pitanjima u jeku pretnji iz Severne Koreje, navodi Rojters.

U zajedničkoj izjavi dvojice ministara odbrane navodi se da su se Vašington i Pjongjang dogovorili da ojačaju saradnju i u ovom cilju održe trilateralne sastanke i sa Japanom. Tri zemlje u najskorijoj budućnosti razmatraće konkretne korake kako da povećaju bezbednosnu saradnju, kao i da razviju posebne akcione planove razmene informacija o raketnim napadima.

Na sastanku je dogovoreno i da se proširi obim ovogodišnjih združenih vojnih vežbi i da se u njima angažuje dodatno američko strateško naoružanje, poput nosača aviona i bombardera.

Li je istakao da će dve zemlje održati u februaru komandno-štabne nuklearne vežbe prema scenariju navodnog severnokorejskog nuklearnog napada, kako bi poboljšali zajedničko nuklearno planiranje i razmenu informacija.

U autorskom tekstu za južnokorejsku agenciju Jonhap, Ostin je naveo da je jedan od ciljeva njegovog putovanja potvrđivanje "čelične" posvećenost Amerike odvraćanju od Južne Koreje u vreme pojačanih tenzija i provokacija.

"Preduzimamo korake kako bismo modernizovali i ojačali saradnju SAD i Južne Koreje. Naši protivnici i takmaci znaju da ako izazovu jednog od nas, izazivaju ceo savez SAD-Južna Koreja", napisao je Ostin.

On je dodao i da je cilj februarskih vojnih vežbi proširenje sistema za odvraćanje na poluostrvu, ali i u regionu.

Pojedini političari i stručnjaci iz Južne Koreje pozvali su na vraćanje američkog taktičkog nuklearnog naoružanja, čak i pokretanje južnokorejskog nuklearnog programa, ali vlada u Seulu navodno nema planove ni za jedno ni za drugo.

U Južnoj Koreji stacionirano je više od 28.500 američkih vojnika, što je ostavština Korejskog rata (1950-1953).

Pjongjang je ocenio da zajedničke vojne vežbe dva saveznika imaju neprijateljske namere i zakazao sopstvene.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da bi raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja u južni deo Korejskog poluostrva imalo nemile posledice, a takav korak Rusija bi neizbežno morala da uzme u obzir u sopstvenim odbrambenim planovima.

image
VV inauguration
banner