Rusija

Rusija: Stvaranje NATO dvojnika na Dalekom istoku ugrožava svetsku bezbednost

Stoltenbergovo putovanje u Južnu Koreju i Japan je loš znak za stabilnost na Dalekom istoku, rekao je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije
Rusija: Stvaranje NATO dvojnika na Dalekom istoku ugrožava svetsku bezbednost© Tanjug/ South Korea Presidential Office/Yonhap

Zapadni svet pokušava da stvori kopiju NATO-a na Dalekom istoku, te akcije su provokativne i mogu da budu opasne, kaže Grigorij Karasin, šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u poseti Južnoj Koreji od 29. do 30. januara, gde se već sastao sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Pak Činom. Tokom sastanka, strane su razgovarale o problemu sa Severnom Korejom i o odnosima Južne Koreje i NATO-a, zaključivši da te odnose treba jačati.

Odmah nakon posete Južnoj Koreji, sekretar NATO-a će posetiti i Japan.

"Stoltenbergovo putovanje u Južnu Koreju i Japan je loš znak za stabilnost na Dalekom istoku. Pokušaji da se na Delkom istoku stvori analog NATO-a, ili barem neka njegova potpora uzimaju maha", napisao je Karasin na Telegramu.

Senator je takođe primetio da su "iz tih zemalja već upućeni ratoborni pozivi da se isporuke naoružanja Ukrajini pojačaju u cilju 'borbe protiv tiranije'".

"S obzirom na geopolitičku situaciju i blizinu Kine, akcije NATO-a su krajnje provokativne! Ne mogu drugačije da gledam na to", zaključio je Karasin.

Savet Federacije je ranije upozoravao da SAD koriste Japan za formiranje novog teatra vojnih operacija protiv Rusije i Kine po ugledu na Ukrajinu.

Dok SAD od Japana prave još jednog antiruskog i antikineskog "ovna", istovremeno eliminišu još jednog svog globalnog ekonomskog konkurenta, rekao je Andrej Klimov, šef Komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje poslove Rusije.

image
VV inauguration
banner