Rusija

Rjabkov: Ne smemo dozvoliti nuklearni sukob u Aziji

Rusija poziva sve strane uključene u situaciju oko Korejskog poluostrva da se koncentrišu na sprečavanje upotrebe nuklearnog oružja i da razmisle o stvaranju mirovnog sistema zasnovanog na principima ravnopravnosti
Rjabkov: Ne smemo dozvoliti nuklearni sukob u Azijiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Rusija poziva sve strane uključene u situaciju oko Korejskog poluostrva da se koncentrišu na sprečavanje nuklearnog sukoba u severoistočnoj Aziji, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za "RIA Novosti".

"Ne bih želeo da govorim o izgledima za otvoren nuklearni sukob u severoistočnoj Aziji, jer sve uključene strane treba da ulože napore da se nuklearni konflikt izbegne", rekao je Rjabkov.

Jedini pouzdan način kako bi se rešili brojni problemi u složenom podregionu je stvaranje mirovnog sistema zasnovanog na principima ravnopravnosti moglo da pomogne.

Rjabkov je istakao da je Rusija spremna za dijalog i otvorena za konstruktivne kontakte sa svim zainteresovanim stranama na osnovu zajedničkih inicijativa sa Kinom, "mapama puta" i Planom akcije za sveobuhvatno rešavanje problema Korejskog poluostrva.

Južnokorejski predsednik Jun Sok-jeol je 11. januara zapretio da bi njegova zemlja mogla da iskoristi tuđe, ili da prilično brzo napravi svoje nuklearno oružje ako se situacija sa Severnom Korejom dodatno pogorša. Prema njegovim rečima Seul i Vašington razgovaraju o razmeni informacija, zajedničkom planiranju i sprovođenju takvih planova po pitanju nuklearne imovine SAD.

Kasnije je kancelarija južnokorejskog lidera ispravila i razjasnila reči svog predsednika, navodeći da nije mislio to što je rekao i da nije došlo do promene stava zemlje o fundamentalnom poštovanju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Međutim, i severno-korejski vođa Kim Džong Un je najavio nuklearno jačanje zemlje masovnom proizvodnjom nuklearnih bojevih glava, stvaranjem novog sistema interkontinentalnih balističkih raketa sposobnih za trenutni kontranapad i brzog završetka izviđanja.

Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja koji je na snazi od 1970. godine je utvrđeno da samo pet zemalja (SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina) može da poseduje nuklearno oružje i zabranjuje se stvaranje novih nuklearnih sila.

"Nuklearna petorka" se obavezala da neće prenositi nuklearno oružje u druge zemlje i da neće pomagati u njegovom stvaranju, a ostale ugovorne strane – da neće prihvatiti niti stvoriti atomsku bombu.

image