Svet

Stoltenberg poziva Južnu Koreju da naoruža Ukrajinu, Seulu to zabranjuje zakon

Odluka je na vama, ali moram da istaknem da je nekoliko NATO saveznika, koji su vodili politiku da ne isporučuju oružje zemljama u oružanom sukobu, sada taj stav promenilo, istakao je generalni sekretar NATO
Stoltenberg poziva Južnu Koreju da naoruža Ukrajinu, Seulu to zabranjuje zakon© Tanjug/Kim Min-Hee/Pool Photo via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Južnu Koreju da pojača vojnu podršku Ukrajini, navodeći da su, posle ruske vojne operacije, i druge zemlje promenile svoju politiku da ne isporučuju oružje zemljama u konfliktu.

Stoltenberg je u poseti Južnoj Koreji, posle koje će otputovati u Japan, kako bi ojačao veze sa američkim saveznicima u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini i rastućeg nadmetanja sa Kinom, preneo je Rojters.

Zahvaljujući se Južnoj Koreji za humanitarnu pomoć Ukrajini, on je pozvao ovu zemlju da učini više i počne da isporučuje Kijevu i oružje.

"Odluka je na vama, ali moram da istaknem da je nekoliko NATO saveznika, koji su vodili politiku da ne isporučuju oružje zemljama u oružanom sukobu, sada tu doktrinu promenilo", istakao je Stoltenberg.

Kao primere naveo je Nemačku, Švedsku i Norvešku.

"Ako ne želimo da pobedi autokratija i tiranija, onda je Ukrajini potrebno oružje, to je stvarnost", rekao je Stoltenberg.

Ponovio je i svoj već poznati stav da je veoma važno da Rusija ne pobedi u ovom ratu, dodajući da je to važno ne samo za Ukrajince, već da bi se izbeglo da se pošalje pogrešna poruka "autokratskim režimima", među koje je svrstao i Peking, da mogu silom da dobiju ono što žele.

On je Kinu označio kao zemlju koja je "visoko na NATO agendi", s obzirom na njeno jačanje vojnih kapaciteta i nepredvidivo ponašanje u regionu, kako je obrazložio dodajući da ona nije protivnik Severnoatlantske alijanse.  

"Mogli bismo da sarađujemo sa Kinom po pitanjima poput kontrole naoružanja ili klimatskih promena, ali u isto vreme jasno je da Kina predstavlja izazov za naše vrednosti, interese i našu bezbednost", naveo je Stoltenberg.

Severna Koreja saopštila je da je Stoltenbergova poseta Seulu uvod u konfrontaciju i rat i da donosi "mračne oblake novog hladnog rata Azijsko-pacifičkom regionu".

Na posetu Stoltenberga Južnoj Koreji i Japanu, reagovao je i predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Ruske federacije Grigorij Karasin navodeći da je to pokušaj stvaranja pandana NATO-u na Dalekom istoku.

"Poseta generalnog sekretara NATO Južnoj Koreji i Japanu je loša poruka za stabilnost na Dalekom istoku. Imajući u vidu geopolitičku situaciju i blizinu Kine, akcije NATO-a ne mogu se okvalifikovati nikako drugačije nego kao provokativne", napisao je Karasin na svom Telegram kanalu.

Južna Koreja potpisala je velike ugovore sa Poljskom kojima je obezbedila ovoj zemlji stotine tenkova, aviona i druge vojne opreme od početka ruske vojne operacije, ali zakon ove zemlje zabranjuje isporuku oružja zemlji u oružanom konfliktu.

U Seul bi danas trebalo da doputuje i američki ministar odbrane Lojd Ostin koji će se sastati sa svojim južnokorejskim kolegom Li Džong Supom.

 

image