Svet

Umro je emir Kuvajta Navaf al Ahmed al Džaber as Sabah

Kuvajtska državna televizija prekinula je redovni program i započela emitovanje stihova iz Kurana, što predstavlja mogući signal smrti u kraljevskoj porodici
Umro je emir Kuvajta Navaf al Ahmed al Džaber as Sabahwww.globallookpress.com © Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Sabah

Emir Kuvajta Navaf al Ahmed al Džaber as Sabah umro je u 86. godini života, rekao je ministar za pitanja emira Muhamed Abdulah al Mubarak al Sabah na državnoj televiziji.

"Žalimo za emirom al Ahmedom al Džaberom al Sabahom koji je danas umro", rekao je ministar.

U Kuvajtu je proglašeno 40 dana žalosti i najavljeno trodnevno zatvaranje svih zvaničnih institucija, piše kuvajtska agencija Kuna.

Kuvajtska državna televizija prekinula je redovni program i započela emitovanje stihova iz Kurana, što nagoveštava moguću smrti u kraljevskoj porodici, javlja "Rojters".

Kuvajtski emir Navaf Al Ahmad Al Sabah primljen je u bolnicu krajem novembra zbog zdravstvenih problema.

Navaf al Ahmed al Džaber al Sabah rođen je 25. juna 1937. godine u Kuvajtu kao šesti sin šeika Ahmeda al Sabaha, desetog kuvajtskog emira Ahmeda Prvog, koji je vladao od 1921. do 1950. godine.

Zauzeo je kuvajtski tron septembra 2020, nakon smrti njegovog polubrata Sabaha Četvrtog.

Nakon što je sadašnji emir umro, vlast bi trebalo da nasledi njegov mlađi brat, 83-godišnji prestolonaslednik Mishal al Ahmed al Jaber al Sabah.

Prema kuvajtskom ustavu, prestolonaslednik automatski postaje emir nakon smrti vladara, ali dobija punu vlast nakon polaganja zakletve pred parlamentom - Narodnom skupštinom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće i podršku njegovom visočanstvu šeiku Mišalu al Ahmedu al Džaberu al Sabahu, emiru Kuvajta kao i svim članovima porodice al Sabah i "prijateljskom narodu" Kuvajta.

"Primite moje najdublje saučešće povodom smrti vašeg brata, emira Navafa al Ahmeda al Džabera al Sabaha", navodi se u pismu

Putin ističe da je emir Navaf al Ahmed s pravom uživao veliki autoritet na Bliskom istoku, učinio je mnogo za društveno-ekonomski razvoj Kuvajta i jačanje njegove pozicije na međunarodnoj sceni.

"Cenimo njegov lični doprinos jačanju prijateljskih rusko-kuvajtskih odnosa", dodaje Putin.

Saučešće je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa tugom sam primio vest o smrti kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha. Izražavam duboko saučešće porodici i prijateljskom narodu Kuvajta, uveren da će njegov legat mudre politike i razboritog vođstva nastaviti da živi", naveo je Vučić na društvenoj mreži Iks.

image