Svet

Izbrisali ruske žrtve: Objavljen godišnji izveštaj, ni reči o ubijenim ruskim novinarima

Reporteri bez granica saopštili su da je u godini za nama ubijeno 45 novinara. Brojka je, ipak, nešto veća
Izbrisali ruske žrtve: Objavljen godišnji izveštaj, ni reči o ubijenim ruskim novinarima© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Organizacija Reporteri bez granica saopštila je da je broj novinara koji su poginuli na dužnosti najmanji od 2002. godine, uprkos zaoštravanju rata na Bliskom istoku.

U 2023. godini stradalo je 45 novinara, što je za 16 manje nego 2022. godine, kada je ubijeno njih 61. Ovo je najmanja cifra zabeležena od 2002. godine (33). U 2012. i 2013. godini ubijeno je više od 140 novinara, uglavnom u ratovima u Siriji i Iraku.

Međutim, uređivačka politika Reportera bez granica nije dozvolila da se ruski ratni dopisnici agencije "RIA Novosti" i VGTRK Rostislav Žuravljev i Boris Maksudov uključe u godišnji izveštaj o novinarima koji su poginuli na dužnosti.

Reporteri bez granica dalje navode da su 23 novinara ubijena tokom izveštavanja u ratnim zonama, a većina njih u sukobu između Hamasa i Izraela.

U izveštaju se, međutim, ne pominje dopisnik "RIA Novosti" Rostislav Žuravljev koji je ubijen u julu, tokom ukrajinskog granatiranja.

Tom prilikom povređeni su i fotoreporter agencije Konstantin Mihalčevski, novinar lista "Izvestija" Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šilkov.

Krajem novembra ove godine stradao je i dopisnik ruske televizije "Rusija 24" Boris Maksudov (38), koji je preminuo od povreda zadobijenih u ukrajinskom granatiranju regiona Zaporožje.

Maksudova je Ordenom za hrabrost posthumno odlikovao predsednik Rusije Vladimir Putin. On je nagrađen "za smelost i hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti".

Maksudov, koji je imao 38 godina, ranjen je u napadu ukrajinskog drona kod Zaporožja. Ranjenog su ga prevezli u Džankoj na lečenje, ali je usput preminuo. Ovaj novinar je više puta odlazio na front i bio jedan od onih koji prenosi vesti sa prvih linija, rame uz rame sa ruskom vojskom.

image