Svet

General Bundesvera upozorava: Prekrivač zvani nemačka vojska je pretanak

Ministar odbrane Nemačke želi da do 2027. godine stacionira borbenu brigadu u Litvaniji. Njegov načelnik vojske nije uopšte uveren da je to izvodljivo
General Bundesvera upozorava: Prekrivač zvani nemačka vojska je pretanakGetty © Sean Gallup / Staff

Ministar odbrane Boris Pistorijus predstavio je, tokom posete Vilnjusu, ambiciozni projekat Bundesvera - stacioniranje borbene brigade u Litvaniji koja bi pomagala u rukovođenju istočnim krilom NATO, budući da je to obaveza koju je Nemačka preuzela na sebe.

Projekat je ambiciozan, piše "Špigl". Do 2027. godine oko 5.000 nemačkih vojnika iz tenkovske brigade, uključujući opremu, trebalo bi da bude stacionirano u Litvaniji i potpuno operativno. Stalno prisustvo vojske na Baltiku, uključujući najsavremenije tenkove "leopard 2A8", ima za cilj da ilustruje da je Nemačka izvukla pouke iz sukoba u Ukrajini. "Nemačka je razumela realnost bezbednosne politike", poručio je Pistorijus.

Kada je nakon ceremonije usledilo nekoliko kritičnih pitanja novinara o tome da li Bundesver, koji nije baš raskošno opremljen, zaista može da se nosi sa projektom dodatne borbene brigade, ministar je odgovorio klasičnom Pistorijusovom rečenicom: "Uspećemo jer moramo".

"Špigl" je imao uvid u mejl nemačkog generala Alfonsa Maisa koji pokazuje koliko su velike unutrašnje sumnje u izvodljivost projekta.

General je samo nekoliko nedelja pre ministrovog putovanja u Litvaniju, jasno upozorio da nova brigada nije moguća bez milijardi evra investicija.

"Nažalost, ne mogu dovoljno da naglasim da su materijalni resursi vojske trenutno više nego marginalni i da će i dalje biti nedovoljni u budućnosti, uprkos svim pozitivnim naporima", naveo je Mais u pismu koje se u ministarstvu tretira kao "vruć krompir",

"Prekrivač je jednostavno pretanak", upozorio je general i upozorio da je nemačka vojska opremljena samo 60 odsto u svim kategorijama materijala – "od A za artiljerijske oruđe do Š za šatore".

Mais navodi i da se oprema za novu brigadu u Litvaniji ne pominje u troškovima ministarstva za naredne godine.

Iako će litvansku brigadu činiti tri već postojeća bataljona, vojska ističe da će im biti potrebne i dodatne jedinice za podršku za koje nisu predviđena budžetska sredstva, što praktično znači da će se oprema uzimati iz vojnih zaliha.

Cena opreme za sada nije poznata, ali Mais veruje da će se troškovi "prebiti" kroz preplaćivanje drugih stavki u budžetu za naredne godine poput novog transportnog helikoptera Bundesvera koji je procenjen na sedam milijardi evra.

Mais je, inače, poznat po tome što je na početku Specijalne vojne operacije u Ukrajini poručio da su opcije koje Bundesver može da ponudi NATO alijansi u najboljem slučaju "ograničene", budući da je nemačka vojska "iscrpljena".

image