Svet

Poslanik u Bundestagu: Nemačka vojska bi jedva izdržala dva dana rata

Oružje koje bi trebalo nameniti Bundesveru umesto toga ide Ukrajini, istakao je Johan Vadepul
Poslanik u Bundestagu: Nemačka vojska bi jedva izdržala dva dana ratawww.globallookpress.com © Alexander Welscher/dpa

Nemačka vojska bi, u slučaju rata, potrajala svega dva dana, usled nedovoljnog finansiranja i nedostatka ljudstva i municije, upozorio je poslanik Bundestaga Johan Vadepul.

Vadepul je pozvao na ubrzanje procesa ponovnog opremanja nemačke vojske, ukazujući na "tešku nestašicu" sa kojom se suočavaju, piše "Cajt", citirajući intervju koji je političar dao za agenciju DPA.

"Ključne jedinice bi izdržale najviše dva dana u borbi. I to je generalno katastrofalan nalaz", rekao je Vadepul i dodao da bi bilo bolje da su oni koji veruju u spremnost nemačke vojske radili na tome da smanje šanse da se ona nađe u takvoj situaciji na minimum.

"Nažalost, slučaj je suprotno", dodao je on.

Do Vadepulovih komentara dolazi pošto je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ranije ovog meseca obećala ne samo da će nastaviti da šalje vojnu pomoć Kijevu, već da će je proširiti i povećati.

Nemačka je, posle SAD, drugi najveći ratni sponzor Ukrajine, a do sada je obećala vojnu pomoć u vrednosti koja premašuje 17 milijardi evra. To je, između ostalog, uključivalo tenkove "leopard", protivvazdušne raketne sisteme "patriot", artiljeriju i skoro 22.000 granata kalibra 155mm.

Komentarišući napore nemačke industrije da popuni zalihe Bundesvera, Vadepul je rekao da, iako postoje naređenja za ponovno snabdevanje, gotovo ništa ne stiže do nemačke vojske, a "čak i kada kupuje zamene, Bundesver zapravo dovodi do gubitka", pri čemu veći deo naoružanja bude poslat u Ukrajinu.

Poslanik Bundestaga strahuje da je napredak vojske kao ratno sposobne odbrambene snage zastao, što on delimično smatra "odgovornošću (nemačkog ministra odbrane) Borisa Pistorijusa".

Vadepul smatra da se nemačka vojska nije menjala u poslednje dve decenije, i da je specijalizovana za operacije daleko od kuće, za razliku od odbrane sopstvene zemlje.

image