Svet

Nova anketa Ipsosa: Nemci potpuno podeljeni po pitanju zabrane AfD-a

Na istoku zemlje veći je broj onih koji smatraju da AfD ne treba zabranjivati od onih koji se zalažu za ovaj nedemokratski korak, ukazuje anketa
Nova anketa Ipsosa: Nemci potpuno podeljeni po pitanju zabrane AfD-awww.globallookpress.com © IMAGO/Jacob Schršter

Prema najnovijim anketama javnog mnjenja, pitanje pokretanja procedure zabrane Alternative za Nemačku (AfD), desničarske evroskeptične političke partije, podelilo je Nemce.

Iz Hamburškog instituta za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Ipsos, navode da se 42 odsto ispitanika zalaže za pokretanje postupka, ali i da je 42 odsto onih koji su protiv.

Uočene su i jasne razlike u raspoloženju ispitanika u zapadom i istočnom delu Nemačke, prenosi list "Velt".

Dok je 45 odsto ispitanika na zapadu za pokretanje ove procedure, a 40 odsto protiv, na istoku je samo 32 odsto za pokretanje procedure za zabranu AfD-a, a 51 odsto je protiv.

Prema istraživanju, podrška proceduri zabrane AfD-a najveća je među pristalicama Zelenih: njih 71 odsto je za, a 19 odsto je protiv.

Slede pristalice SPD-a, Socijaldemokratske partije Nemačke (64 odsto za, 26 odsto protiv) i levičari (63 odsto za, 29 odsto protiv).

Čak i među pristalicama Hrišćansko-demokratske političke alijanse CDU/CSU, više od polovine ispitanih je za zabranu, njih 53 odsto, a 38 odsto je protiv.

U okviru pristalica Stranke slobodnih demokrata FDP-a, 46 odsto je za, a 41 odsto protiv, a među pristalicama AfD-a, tri odsto je za zabranu, dok je 95 odsto protiv.

AFD najpopularnija stranka u tri savezne države

Istraživanje nemačke istraživačke agencije "Forsa" otkrilo je da je Alternativa za Nemačku trenutno najjača stranka u tri savezne države, odnosno Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu, gde se na jesen održavaju državni izbori.

U dve od te tri savezne države prednost AFD u odnosu na Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) i Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) je ubedljiva, preneo je nemački "Velt".

Ako bi državni parlamenti u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu bili izabrani početkom 2024. godine, AFD bi bila najjača stranka sa značajnom razlikom, prema istraživanju nemačke istraživačke agencije Forsa.

Prema barometru trendova RTL/ntv koji je danas objavljen, ona bi mogla da očekuje 36 odsto glasova u Tiringiji, 34 u Saksoniji i 32 odsto u Brandenburgu. 

Podsetimo, AFD je sredinom decembra prvi put u svojoj istoriji pobedila na gradskim izborima, a njen kandidat Tim Lohner postao je gradonačelnik grada Pirne, Saksonija — i to manje od dve nedelje nakon što su lokalne vlasti označile AFD kao "ekstremističku" stranku.

image