Svet

"Špigl" o usponu AfD-a: Konkurencija nema strategiju za sprečavanje njihove pobede

Prepuštanje sudbini ne može biti rešenje, piše nemački list, ocenjujući da su etablirane partije u toj državi izgubile poverenje glasača
"Špigl" o usponu AfD-a: Konkurencija nema strategiju za sprečavanje njihove pobedeGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Strategija "samo zažmuri i nadaj se najboljem" vladajuće koalicije na predstojećim izborima u Nemačkoj, kada je u pitanju zaustavljanje uspona Alternative za Nemačku (AfD), morala bi da se promeni ili će demokratija biti ugrožena, piše "Špigl" u uvodničkom komentaru. 

"Imamo sreće što nema izbora u Saksoniji ove nedelje, budući da bi AfD, sudeći po najnovijim istraživanjima, osvojio 37 odsto, dok bi SDP osvojio 3, a FDP samo 1", zabrinut je nemački list.

Istraživanja javnog mnjenja "bude najveće strahove", a postoji rizik da će AfD pobediti na sva tri pokrajinska izbora na istoku i time ojačati ekstremnu desnicu u EU, dodaju i zaključuju da je "jasno koliko su ulozi veliki, a da ostale stranke deluju nezainteresovano". 

AfD već mesecima u anketama širom države ima preko 20 odsto glasova, a političari na vlasti su, očigledno, navikli na tu situaciju.

Politička konkurencija nema strategiju za sprečavanje pobede AfD-a na predstojećim izborima na istoku. Kada je u pitanju "semafor" koalicija, izgleda da je njihov plan za izbore 2024: zažmuri i provuci se, biće dovoljno. 

Prepuštanje sudbini ne može biti rešenje, upozorava "Špigl". Tačno je da mnogi najvatreniji birači AfD-a ne mogu da se "preobrate" u kratkom roku. Njih neće impresionirati upozorenja da je partija "ekstremno desničarska". Ipak, treba se postarati da oni koji su do sada samo koketirali sa AfD-om u anketama zapravo postanu njeni glasači, ocenjuje nemački list.

Političari moraju da se suoče sa stvarima koje su dovele do uspeha AfD-a, od kojih je najvažnije to što mnogi više nemaju poverenja u etablirane partije kada je u pitanju rešavanje problema u njihovoj zemlji. Glasači se osećaju politički nemoćnim i kao da nisu dovoljno predstavljeni. Tekući spor unutar "semafora" ubrzava njihovo otuđenje.

Na čemu bi, dakle, prema "Špiglu", političke opcije u Nemačkoj trebalo da porade kako bi zautsavile jačanje AfD-a?

Političari moraju da pokažu da su pouzdani, a ne da poput "semafora" podstiču ljude da pređu na električne automobile, a zatim iz dana u dan ukidaju finansiranje, uznemiruju građane i gube poverenje.

Pored toga, moraju da budu razumljivi. 

"Ako se nuklearne elektrane ugase u vreme energetske krize i građani steknu osećaj da se to dešava iz ideoloških razloga, onda je to štetno. Ako se potencijalni kompromisi ne objašnjavaju već ismevaju, to ne doprinosi razumevanju", navodi "Špigl".

Takođe, ukazuje list – nema smisla stalno pričati o problemu ako se ništa ne promeni. Najbolji primer je migracija. "Semafor" je dugo oklevao pre nego što je odlučio da reaguje, a CDU se ponašao kao da je gubitak kontrole neizbežan.

Do pokrajinskih izbora na istoku ostalo je manje od devet meseci. Do tada se ne može povratiti svo poverenje koje je izgubljeno poslednjih godina. Ali, stranke bi makar mogle da počnu da rade na tome, zaključuje "Špigl".

image