Svet

"Gardijan": Američki neonacisti digli ruke od Ukrajine

Za mnoge američke ekstremiste, rizici su, navodno, veći od "nagrada"
"Gardijan": Američki neonacisti digli ruke od UkrajineGetty © Spencer Platt / Staff

Ukrajina je od "destinacije za američke ekstremiste" postala izgubljen slučaj, piše "Gardijan" pozivajući se na društvene mreže i poruke dvojice američkih neonacista.

Priča o Ukrajini gotovo je "isparila" među neonacistima koji sada smatraju da je rizik od smrti ili hapšenja po povratku iz Ukrajine prevelik, navodi list.

"Gardijan" je citirao audio-poruku Kristofera Polhausa, bivšeg američkog marinca koji sada vodi grupu "Krvavo pleme" poslatu Denisu Nikitinu, neonacisti rođenom u Rusiji koji se sada bori za Ukrajinu.

"I dalje ću nastaviti da podržavam borbu tamošnjih ljudi ali neću dozvoliti da naši momci, napori mojih momaka i krv idu ka sukobu u Ukrajini", rekao je Polhaus.

"Mislim da naši momci mogu da nađu adekvatnu obuku negde drugde, a da ne rizikuju svoje živote u Ukrajini", rekao je listu Rinaldo Nazaro iz međunarodne neonacističke organizacije "Baza".

Rusija je optužila ukrajinsku vladu da prihvata neonacističku ideologiju, ukazujući na simbole Vermahta i SS divizija koje su usvojile mnoge kijevske vojne jedinice.

Ukrajina i njene pristalice, međutim, insistiraju da navodno prisustvo neonacista u redovima Kijeva nije ništa drugo do "ruska propaganda".

image