Svet

Zelenski u Davosu sa svetskom finansijskom elitom: "Bog te blagoslovio"

Ukrajinski lider pokušava da obezbedi dodatnu finansijsku pomoć zemlji
Zelenski u Davosu sa svetskom finansijskom elitom: "Bog te blagoslovio"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski jedan je od učesnika Svetskog ekonomskog foruma u Davosu gde, sastajući se sa izvršnim direktorima najznačajnijih finansijskih institucija, pokušava da osnaži sada već labavu finansijsku podršku svojoj zemlji.

"Blumberg" piše da se Zelenski sreo sa Džejmijem Dajmonom iz kompanije "Džej-Pi Morgan" i Stivom Švarcmanom iz kompanije "Blekstoun", kao i osnivačem "Bridžvotera" Rejem Dalijom.

Misija mu je da napuni državnu kasu i ponovo privuče pažnju na sukob na jugoistoku Evrope.

"Ja sam Džejmi Dajmon iz 'Džej-Pi Morgan Čejsa'. Bog te blagoslovio", blagosiljao je Zelenskog bogati finansijer.

Ovo je inače prvi put da je Zelenski došao na Svetski ekonomski forum početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Veoma je važno biti ovde, da podstaknemo investicije u Ukrajinu i podržimo našu ekonomiju", rekao je Zelenski učestvujući na skupu i istakao "poseban potencijal" vojne proizvodnje, uključujući saradnju sa zapadnim odbrambenim kompanijama.

Među ostalim liderima koji su prisustvovali sastanku bio je i Filip Hildebrend iz "Blek roka".

Zelenski želi  da dobije podršku investitora kako bi pomogao u obnovi narušene ekonomije svoje zemlje, pošto je više od 100 milijardi dolara vitalne pomoći za Kijev trenutno u zastoju u Vašingtonu i Briselu. Plan mu je da podstakne finansijere u Davosu da pomognu u prilivu privatnog kapitala u Ukrajinu.

Zelenski je ranije imao sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen, glavnim izvršnim direktorom „Banke Amerike Brajanom Mojnihanom i američkim senatorom Krisom Kunsom iz Delavera — bliskim saveznikom predsednika Džoa Bajdena.

Finansijske potrebe Ukrajine su hitne, ocenjuje "Blumberg", dodajući da je ukrajinska vlada je prošlog meseca zatražila hitan sastanak sa svojim glavnim međunarodnim donatorima jer se Kijev suočava sa "izuzetno velikom neizvesnošću" oko svog budžeta.

Poljski predsednik Andžej Duda će se verovatno sastati sa Zelenskim u Davosu nakon što je spor oko žitarica oslabio njihov savez prošle godine. Poljski premijer Donald Tusk, koji je obećao da će među saveznicima okupiti očiglednu podršku Ukrajini, takođe, treba da poseti Kijev kasnije ovog meseca.

image