Svet

Sužava se briselska omča oko Orbanovog vrata: Evropski parlament usvojio rezoluciju o Mađarskoj

Neobevazujuća rezolucija EP o Mađarskoj izazvala veliko uzbuđenje i radost u ukrajinskim medijima
Sužava se briselska omča oko Orbanovog vrata: Evropski parlament usvojio rezoluciju o Mađarskoj© Marcos Brindicci/Getty Images

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Mađarskoj kojom se osuđuju "namerni, kontinuirani i sistematski napori njihove vlade da potkopa temeljne vrednosti EU".

Za rezoluciju je glasalo 345 poslanika EP, dok je 104 bilo protiv, a 29 uzdržano.

Kako se navodi, izrazili su snažnu zabrinutost zbog narušavanja demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, posebno kroz nedavno usvojeni  paket "tzv. zaštite nacionalnog suvereniteta".

Usvojenom rezolucijom, EP takođe kritikuje mađarskog premijera Viktora Orbana zbog toga što je prošlog meseca uložio veto u EU na davanje veće finansijske pomoći Ukrajini.

Rezolucija poziva i na nov korak u proceduri, kada je reč o vladavini prava u Mađarskoj, koji bi eventualno mogao da dovede do suspenzije prava Mađarske na veto u EU.

Usvojena rezolucija EP nije pravno obavezujuća, ali može da doprinese da se poveća politički pritisak na Orbana uoči samita EU koji će se održati 1. februara u Briselu, kada će lideri zemalja članica ponovo pokušati da dogovore novu pomoć za Ukrajinu.

Čak je i urednik Radija Slobodna Evropa Rikard Jozvijak skrenuo pažnju na "veliko uzbuđenje u ukrajinskim medijima zbog neobavezujuće rezolucije Evropskog parlamenta koja poziva da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u EU savetu".

"Potrebna vam je jednoglasnost između 26 drugih država članica da bi se to dogodilo, a to je malo verovatno", primetio je on.

image