Svet

Mađarska i Slovačka ponovo prkose EU: Bez potpisa za izjavu koju je potpisalo ukupno 48 država

Preko 40 država sveta podržalo je saopštenje koje je juče objavila EU, a u kojem se osuđuje isporuka severnokorejskih raketa Rusiji
Mađarska i Slovačka ponovo prkose EU: Bez potpisa za izjavu koju je potpisalo ukupno 48 država© Elements.envato.com

Mađarska i Slovačka jedine su zemlje Evropske unije koje nisu potpisale izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i drugih ministara spoljnih poslova zemalja članica Unije, u kojoj se osuđuje to što Severna Koreja isporučuje svoje balističke rakete Rusiji.

Izjavu, koju je juče objavila EU, potpisale su i druge države Zapada i Azije, kojih zajedno sa članicama potpisnicama Unije ima ukupno 48. U saopštenju se navodi da je Moskva iskoristila severnokorejske rakete za napade po teritoriji Ukrajine 30. decembra 2023. i 2. januara ove godine, prenose "RIA Novosti". 

Ove tvrdnje i osudu, pak, nisu podržale Budimpešta i Bratislava, koja je prošle godine, podsetimo, dobila novog premijera i tako napravila osetan zaokret u spoljnoj politici. 

Moskva na pomenute navode poručuje da nije prekršila sankcije, koje je Savet bezbednosti UN ranije uveo protiv Pjongjanga, dok je Kremlj ovo pitanje ostavio bez odgovora, poručivši samo da Kijev, s druge strane, napada ruske gradove oružjem koje dobija sa Zapada.

image