Svet

Nada umire poslednja: EU uverena da će se Orban predomisliti i odobriti 50 milijardi evra za Kijev

Brisel razmatra kakve i kolike ustupke da napravi Mađarskoj kako bi Kijev dobio novac
Nada umire poslednja: EU uverena da će se Orban predomisliti i odobriti 50 milijardi evra za KijevGetty © Marcos Brindicci / Stringer

Budimpešta je, navodno, signalizirala Evropskoj uniji da je spremna popusti u pitanju finansiranja Ukrajine, piše "Politiko" pozivajući se na više evropskih diplomata i zvaničnika.

Mađarski premijer Viktor Orban u decembru je blokirao četvorogodišnji paket finansiranja Kijeva u iznosu od 50 milijardi evra, što je navelo evropske lidere da razmotre raskid sa "svetim" principom bloka da je za svaku odluku potrebna jednoglasna saglasnost svih 27 članica Unije i da pokušaju da pronađu način da zaobiđu problematičnog lidera.

Iako još nema dogovora o tome koje ustupke bi EU mogla da ponudi Mađarskoj kako bi zauzvrat Orban povukao veto, diplomate i zvaničnici sa kojima je "Politiko" razgovarao, uvereni su da je izlaz iz ovog začaranog "tante za kukuriku" kruga moguć.

Kao od razloga za to je uverenje u briselskim krugovima pominju se "signali" koje je Evropska komisija uputila Budimpešti - da neće moći da ucenjuju EU i traže odmrzavanje sredstava koja je Brisel stopirao zbog navodnog kršenja demokratskih principa.

Iako je u Briselu postojala određena spremnost da se Orbanu ponude neki ustupci za postizanje dogovora, većina zemalja članica je odbacila pokušaj Mađarske da podeli sredstva za Ukrajinu na godišnje tranše koje bi svake godine morale da dobiju jednoglasno odobrenje. Praktično, ovo bi Orbanu dalo moć da svake godine blokira finansiranje Ukrajine od EU ili da izvlači ustupke od Brisela.

"Malo je verovatno da će države članice prihvatiti rešenje koje Mađarskoj daje šansu za redovne ucene", rekao je jedan diplomata EU.

Druga ideja koja bi "zasladila" kompromis bila je srednjoročna revizija finansiranja 2025. Ali ova opcija, koju je Mađarska ponudila pre nekoliko meseci, takođe je neprihvatljiva za najvatrenije pristalicame Kijeva.

"Nastao bi haos ako bismo se za 12 meseci ponovo sastali i odlučivali da li će Ukrajini biti produžena isplata sredstava", rekao je zvaničnik.

Zvaničnik EU je nagovestio da bi potencijalni kompromis mogao da uključi izvršnu vlast EU koja nadoknađuje Mađarskoj otplate kamata na gotovinu nakon pandemije.

Komisija takođe razmatra uvođenje "kočnice u slučaju nužde" koja bi omogućila svakoj zemlji koja se protivi finansiranju Ukrajine da odloži isplate i diskusije na samitu lidera EU. Ali ova opcija ne bi dozvolila ni jednoj državi članici da stavi veto na isplate.

Konsenzus je da će svaki konačni kompromis morati da uključi neke ustupke Mađarskoj - dovoljno da se Orbanu omogući da proglasi pobedu kod kuće, zaključuje briselski portal.

image