Svet

Stoltenberg: NATO povećava prisustvo na granicama Rusije kako bi sprečio sukob

Alijansa ne vidi direktnu ili neposrednu pretnju od Rusije, izjavio je generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: NATO povećava prisustvo na granicama Rusije kako bi sprečio sukob© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo)

Jačanje prisustva Alijanse u blizini granica sa Rusijom je želja da se spreči eskalacija i vojni sukob, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenose "RIA Novosti".

"Nakon početka Specijalne vojne operacije pre skoro dve godine, dva zadatka su postala očigledna za NATO: prvi je da podrži Ukrajinu, a drugi je da spreči eskalaciju i rat punog razmera između Alijanse i Rusije", kazao je Stoltenberg na brifingu u Briselu.

On je ukazao da NATO to čini jačanjem svog istočnog krila, novim ulaganjima u odbranu i izvođenjem novih vežbi.

Stoltenberg je dodao da NATO ne vidi nikakvu neposrednu vojnu pretnju Rusije prema bilo kojoj članici Alijanse, ali će nastaviti sa operacijom odvraćanja kroz predstojeću vojnu vežbu "Stedfast difender 2024", najveću u poslednjih nekoliko decenija.

"Alijansa sve to radi kako bio uklonila svaki prostor za pogrešnu procenu ili nesporazum u Moskvi o spremnosti da NATO zaštiti svaki pedalj svoje teritorije. Dokle god to radimo, neće biti napada na teritoriju NATO-a", ocenio je on.

U predstojećoj vežbi "Stedfast Difender 2024", koja počinje u februaru i koja će trajati do maja, učestvovaće oko 90.000 vojnika.

Ranije je šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, odobreni na poslednjem samitu prošlog leta u Vilnjus, razvijeni prvenstveno u slučaju sukoba sa Rusijom.

image