Svet

Komandant NATO-a u Evropi: Ruska agresija najveća pretnja Alijansi

General Kristofer Kavoli naglasio je da Američko-jadranska povelja podržava zemlje jugoistočne Evrope u sticanju članstva u NATO-u, te da će se zbog pretnji kojima je izložen zapadni vojni blok nastaviti obuke i vežbe sa saveznicima i partnerima
Komandant NATO-a u Evropi: Ruska agresija najveća pretnja Alijansiwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi američki general Kristofer Kavoli ocenio je da ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi, te da će se zbog toga nastaviti vežbe sa saveznicima.

"Ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi. U cilju borbe protiv ove pretnje, članice su se obavezale da će nastaviti obuku i vežbe sa saveznicima i partnerima", izjavio je Kavoli nakon Konferencije načelnika generalštabova vojski država članica Američko-jadranske povelje (A5) održane u Skoplju.

Američki general je naglasio da od osnivanja pre 20 godina A5 podržava zemlje jugoistočne Evrope u sticanju članstva u NATO-u, kao i to da su na ovogodišnjoj konferenciji nastavljeni uspešan dijalog i saradnja s državama članicama Albanijom, BiH, Hrvatskom i Severnom Makedonijom, kao i sa zemljama posmatračima "Kosovom" i Slovenijom.

"Sjedinjene Države podržavaju napore zemlje i reformske napore kako bi se ispunili kriterijumi NATO-a i još jednom potvrđujemo politiku otvorenih vrata", rekao je Kavoli, a preneo N1.

Inače, na konferenciji u glavnom gradu Severne Makedonije, razgovaralo se o važnim odbrambenim pitanjima, kao što su povećanje sajber bezbednosti, povećanje interoperabilnosti i učešće u međunarodnim misijama, operacijama i vežbama.

image