Svet

Cena prava sitnica: 400 milijardi evra za deo zelene agende EU

Potrebna su ogromna ulaganja za povezivanje priobalnih vetroelektrana u evropskim vodama sa krajnjim potrošačima do 2050.
Cena prava sitnica: 400 milijardi evra za deo zelene agende EUGetty © John Moore / Staff

Evropska komisija je, u okviru svog plana razvoja mreže obnovljive energije na "morski pogon", postavila cilj izgradnje priobalnih vetroelektrana u evropskim vodama od najmanje 60 gigavata (GB) do 2030. i od 300 gigavata do 2050.

Ovi ciljevi predstavljeni su u danas objavljenom planu Razvoja priobalne mreže koji je objavio ENTSO-E, udruženje evropskih operatora prenosnih sistema koji upravljaju električnim mrežama u svakoj zemlji, piše "Euraktiv".

Prema podacima koje je prikupio ENTSO-E, zemlje EU imaju do 354 GV "pomorskih" obnovljivih izvora energije u projektu koji bi trebalo da bude završen do 2050. godine, cifra koja se penje na 496 GV kada se dodaju Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ali povezivanje tih vetroelektrana sa krajnjim potrošačima neće biti jeftino, upozorava se u izveštaju.

"Ukupna investicija od više od 400 milijardi evra biće potrebna" za povezivanje priobalnih vetroelektrana sa krajnjim potrošačima. Procenjuje se da bi infrastruktura potrebna za povezivanje "mogla da pokrije do 54.000 kilometara ruta u evropskim vodama, što je skoro 1,5 puta duže od ekvatora".

"Dovođenje ove energije na obalu samo je polovina priče, takođe treba da se donese ljudima koji će je koristiti", rekao je Dejmian Kortinas, predsednik odbora ENTSO-E i dodao da postoje i drugi problemi poput prekidača kola koji neće čitav sistem izbaciti iz pogona, materijal za izgradnju infrastrukture, bliska saradnja vlada.

"Akcioni plan mreže je politički podsticaj koji nam je potreban da bismo ovo ostvarili", rekao je Kortinas. "To ne znači da će biti lako, ali će biti korisno", dodao je.

image
VV inauguration
banner