Svet

Evropa u panici: SAD bi da budu "zelenije", preispituju izvoz tečnog gasa najvećem kupcu

EU se nada novim, velikim LNG projektima Amerike, ali Bajdenova administracija možda neće hteti da se igra
Evropa u panici: SAD bi da budu "zelenije", preispituju izvoz tečnog gasa najvećem kupcuGetty © David Hecker / Stringer

Odluka američke administracije da, u svetlu klimatskih promena i "ozelenjavanja" svoje privrede, preispita izvoz prirodnog gasa (LNG) uteralo je strah u kosti krhkoj energetskoj industriji Evrope.

Ponovna procena načina na koji Ministarstvo energetike SAD odobrava dozvole za izvoz gasa, sada preti da odloži projekte od kojih Evropa zavisi da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, piše "Politiko" i dodaje da je to kako prioriteti američke politike - u ovom slučaju, smanjenje oslanjanja na "prljava" fosilna goriva - mogu da stvore glavobolje evropskim liderima, pa čak i osujete zajedničke bezbednosne ciljeve transatlantskih saveznika.

Pristalice predsednika Džozefa Bajdena u pokretu za zaštitu životne sredine oduševljene su vestima da Bela kuća razmišlja o jačanju nadzora izvoza gasa i posledičnog pogoršavanja klimatskih promena. Ta vest je, pak, izazvala tenzije među čelnicima evropske privrede.

Evropska unija je smanjila uvoz ruskog gasa na manje od trećine od 155 milijardi kubnih metara koje je uvezla 2021. godine, prema procenama trgovinskog udruženja "Eurogas". To je učinila tako što je utrostručila uvoz američkog tečnog prirodnog gasa, koji je dostigao 60 milijardi kubnih metara 2023.

"Ovaj LNG je bio olakšanje za Evropu i doprineo je stabilizaciji cena gasa i električne energije u Evropi, nakon dugog perioda rekordno visokih cena izazvanih padom ruskog snabdevanja", rekao je Didije Olo, predsednik trgovinskog udruženja "Eurogas".

Smanjeni uvoz američkog LNG izazvao bi "povećanje i produženje globalne neravnoteže u snabdevanju", dodao je Olo.

Jedan visoki zvaničnik EU rekao je da Brisel trenutno ne razmatra "spekulacije o potencijalnim rezovima SAD u proizvodnji ili snabdevanju EU", s obzirom da Vašington nije ništa saopštio zvanično. Bajdenov nacionalni savetnik za klimu Ali Zaidi odbio je da precizira kako će se procena dalje odvijati, ili da li će to dovesti do usporavanja izdavanja dozvola za izvoz.

I SAD i EU su na prošlomesečnom samitu o klimi u Dubaiju obećale da će početi "prelazak sa fosilnih goriva". Ali to nije promenilo status Sjedinjenih Država kao najvećeg svetskog proizvođača nafte i najvećeg izvoznika prirodnog gasa – niti umanjilo žeđ Evrope za američkim gorivom, navodi "Politiko".

Uprkos ambicioznim planovima EU da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, blok nije postavio rok za postepeno ukidanje gasa, rekao je Tom Marzec-Manser, šef analitike u kompaniji Aj-Si-Aj-Es i dodao da će Starom kontinentu verovatno biti potreban kontinuiran pristup američkom LNG sve do naredne decenije.

"Kako je Evropa preživela poslednje dve godine, kada je Rusija zavrnula slavinu? Prvo, smanjena je potražnja. Ali drugo, nadoknadila je potražnju LNG-om, najvećim delom iz SAD. Tako je ravnoteža održana", objasnio je on i podsetio da su SAD isporučile skoro petinu celokupnog gasa EU i Velikoj Britaniji, u odnosu na pet odsto 2021.

Analitičari strahuju da bi svako značajno usporavanje na američkoj strani moglo evropske kompanije da natera da potpišu ugovore sa Katarom, koji takođe planira značajno proširenje LNG ekspanzije svoje državne kompanije.

EU je najveći svetski kupac LNG-a. Region je uložio milijarde u izgradnju infrastrukture kako bi povećao svoje uvozne kapacitete, dodajući šest novih lučkih terminala od početka 2022. kao deo napora da se oslobodi ruskog gasa. Proširenje će značiti da će do 2030. moći da primi više od 400 milijardi kubnih metara tečnog goriva, što je povećanje od više od 25 odsto u poređenju sa godinom pre početka Specijalne vojne operacije.

Međutim, prošlogodišnja analiza promene ponude koju su izvršili stručnjaci sa Instituta za javnu politiku Univerziteta Rajs upozorila je da evropske prestonice rizikuju da stvore istu vrstu prevelike zavisnosti od jednog dobavljača kao što su imale sa Moskvom u prošlosti.

image