Svet

Neuspeh izraelske ofanzive: Hamas i dalje u svim delovima Gaze

Nakon četiri meseca krvavih borbi, pripadnici Hamasa i dalje su prisutni u svim delovima Gaze
Neuspeh izraelske ofanzive: Hamas i dalje u svim delovima Gaze© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Pripadnici Hamasa su se vratili u severni deo Pojasa Gaze, gde nastavljaju sa borbama protiv Izraela i ponovo grade administrativne strukture, tvrde stanovnici Gaze, analitičari i izraelski zvaničnici.

S druge strane, činovnici i policajci Hamasa u potpunosti kontrolišu južni deo te enklave, gde se trenutno nalazi veći deo stanovništva, iako je došlo do ugrožavanja javnog reda i mira u centralnim regionima, piše "Gardijan".

Da razvoj događaja u Gazi nikako ne ide na ruku Izraelcima ukazuje i činjenica da je do 80 odsto Hamasovih tunela ostalo netaknuto, što su izraelski i američki zvaničnici potvrdili za "Volstrit džornal".

Kako navodi taj list, izraelske trupe su, nakon višemesečnih borbi, uništile ili oštetile tek 20 do 40 odsto tunela. Neki od njih su bombardovani, dok su drugi potapani, a napredak je nedovoljno brz.

Kako piše "Tajms of Izrael", veruje se da se lider Hamasa Jahja Sinvar i drugi komandanti kriju upravo u nekim od tih tunela. Prema izraelskim obaveštajnim podacima, on se najverovatnije nalazi negde ispod Kan Junisa, zajedno sa delom talaca koje je Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra-

Prema proceni "Njujork tajmsa", ukupna dužina tunela Hamasa iznosi između 550 i 720 kilometara, što je znatno više nego što se verovalo na početku izraelskih operacija.

Takav razvoj događaja ukazuje da, nakon nešto manje od četiri meseca borbi, izraelske trupe imaju značajnih problema postizanju svojih ratnih ciljeva, koje je premijer Benjamin Netanjahu definisao kao "uništenje" Hamasa.

Hamas daleko od poraza

"Nažalost, čujemo sve više priča o oporavku ustanka u centralnoj i severnoj Gazi. Čujemo i i da Hamas ponovo kontroliše policiju i trgovinu na severu, što je veoma loš ishod događaja", rekao je nekadašnji načelnik izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Ejal Hulata.

Majkl Milštajn iz izraelskog Instituta za nacionalne i bezbednosne studije takođe smatra da Hamas ponovo uspostavlja kontrolu nad delovima severne Gaze koje su pripadnici izraelske vojske zauzeli nakon krvavih borbi krajem prošle godine, uključujući i sam grad Gazu.

Hamas čine njegovo političko i vojno krilo, a ta organizacija već više od 15 godina obavlja sve administrativne poslove u Pojasu Gaze, upravlja tom enklavom, prikuplja poreze i organizuje javne usluge.

Zbog toga se veruje da su mnogi državni činovnici na svim nivoima članovi, ili u najmanju ruku simpatizeri Hamasa, navodi "Gardijan".

"Teško je reći da li su se oni vratili ili nikada nisu ni otišli, ali kako god da okrenete oni su i dalje tu", rekao je jedan oficir izraelske vojske koji je učestvovao u borbama u Gazi.

Humanitarne organizacije koje raspoređuju pomoć za stanovništvo Gaze moraju da sarađuju sa lokalnim zvaničnicima koje je postavio Hamas, a njihovi policajci i dalje pružaju zaštitu humanitarnim konvojima.

Ipak, u delovima enklave u kojima ni Hamas ni Izrael nemaju efektivnu kontrolu, kao što je centralni deo Gaze, došlo je drastičnog skoka stopa kriminala, a napadi na kamione koji voze humanitarnu pomoć su veoma česta pojava.

Kakva je situacija na ratištu nakon četiri meseca borbi?

Izraelski zvaničnici tvrde da su njihove snage eliminisale oko 9.000 od 30.000 vojnika koliko je Hamas imao pre rata, koji je izbio nakon napada te organizacije na jug Izraela.

Oko 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, ubijeno je u inicijalnom napadu, dok je njih 240 kidnapovano i odvedeno u Pojas Gaze. Tokom izraelskog bombardovanja te enklave ubijeno je više od 26.600 ljudi, uglavnom žena i dece, dok su hiljade zarobljene ispod ruševina.

Veliki delovi Gaze su delimično ili potpuno uništeni, dok je oko 1,9 od 2,3 miliona stanovnika te enklave raseljeno.

Ipak, pojedini zapadni stručnjaci smatraju da je Hamas značajno oslabljen tokom krvavih borbi sa izraelskim snagama, a ima navoda i da je došlo do podela unutar same organizacije.

"Čini mi se da je značajan deo Hamasa uništen, a ono što je ostalo na severu su uglavnom terorističke, u najboljem slučaju ustaničke ćelije, a ne bataljoni", rekao je stručnjak za Hamas u Vašingtonskom institutu Mat Levit za "Gardijan".

Opasnost za Gazu bi sada predstavljalo zapadanje u stanje anarhije, nalik na Somaliju, ukoliko se ne uspostavi održiv sistem zaštite javnog reda i mira.

image