Svet

Izraelski specijalci preobučeni u žene izvršili napad u bolnici na Zapadnoj obali

Navodni snimak sigurnosnih kamera iz bolnice koji kruži društvenim mrežama prikazuje desetak prerušenih izraelskih specijalaca obučenih kao muslimanske žene ili medicinsko osoblje
Izraelski specijalci preobučeni u žene izvršili napad u bolnici na Zapadnoj obali© Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Izraelske snage, prerušene u žene civile, upale su u bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali i ubile tri palestinska militanta u dramatičnom napadu koji je, kako ocenjuje Blumberg, dokazao da se nasilje iz Pojasa Gaze prelilo na ostatak palestinske teritorije. 

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile vatru unutar Ibn Sina bolnice u Dženinu. 

Kako su saopštili, osuđuju napad i apeluju na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael u zaustave operacije u bolnicama. Predstavnik bolnice je objasnio da nije bilo razmene vatre, aludirajući na to da je u pitanju bilo ciljano ubistvo. 

IDF je, bez pružanja dokaza, saopštio da militanti koriste bolnicu kao skrovište. Naveli su da je jedan od ubijenih Palestinaca obezbedio oružje i municiju drugima za planirani napad, navodno inspirisan Hamasovim napadom na jug Izraela 7. oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Navodni snimak sigurnosnih kamera iz bolnice koji kruži društvenim mrežama prikazuje desetak izraelskih specijalaca, većinom naoružanih, obučenih kao žene sa muslimanskim maramama ili kao lekarsko osoblje u belim mantilima.

Vojnik sa hirurškom maskom je u jednoj ruci nosio pušku, a u drugoj preklopljena invalidska kolica. 

U međuvremenu, nastavljene su borbe u Pojasu Gaze, iako su napredovali razgovori o prekidu vatre.

Zdravstveni sistem u Gazi koji je teško funkcionisao i pre rata, trenutno je na ivici kolapsa. Bolnice u Gazi svakodnevno primaju gomile novih pacijenata, bore se sa nedostatkom goriva i medicinske opreme, podseća Blumberg.

Nasilje na Zapadnoj obali je nakon 7. oktobra poraslo nakon što je Izrael, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, ubio više od 380 Palestinaca. Većina je ubijena u sukobima sa izraelskim snagama tokom racija, hapšenja ili nasilnih protesta.

Izraelska vojska je saopštila da je u poslednja četiri meseca uhapsila skoro 3.000 Palestinaca na Zapadnoj obali.

image