Svet

Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu da finansiraju izraelsku vojsku

Međunarodni sud pravde je prošle sedmice naložio Izraelu da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči genocid nad Palestincima
Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu da finansiraju izraelsku vojsku© Tanjug/AP Photo/Patrick Post

Sve države imaju obavezu da prestanu da finansiraju i olakšavaju izraelske vojne akcije u Gazi nakon što je Međunarodni sud pravde ukazao da bi te akcije izraelske vojske mogle biti genocidne, izjavila je danas južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

Međunarodni sud pravde je prošle sedmice naložio Izraelu da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči svoje trupe da počine genocid nad Palestincima u Gazi, u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, prenosi Rojters.

Međunarodni sud pravde, ipak, nije eksplicitno pozvao Izrael da obustavi svoje vojne akcije u Pojasu Gaze, niti je pozvao na uspostavljanje primirja.

MSP je pozvao i na oslobađanje svih talaca koje je Hamas kidnapovao tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Sud je utvrdio da humanitarna situacija u Pojasu Gaze zahteva donošenje hitnih mera kako bi se zaštitila prava Palestinaca pre konačne presude, koja bi mogla biti doneta tek za nekoliko godina.

Južna Afrika decenijama podržava palestinski narod i uspostavljanje države Palestine i upoređujući tešku situaciju Palestinaca sa položajem crnaca u Južnoj Africi za vreme aparthejda.

Izrael je negirao navode o genocidu i odbacio poređenje sa periodom aparthejda.

image