Svet

Kako se Viktor Orban predomislio u Briselu: Kompromis sa EU ili ucena?

Mađarski premijer je, nakon višemesečnih pritisaka, ipak pristao na usvajanje novog paketa pomoći, a da makar na prvi pogled zauzvrat nije dobio ništa. Ali, da li je zaista baš tako?
Kako se Viktor Orban predomislio u Briselu: Kompromis sa EU ili ucena?www.globallookpress.com © Attila Volgyi/Xinhua

Mađarski premijer Viktor Orban je, nakon višemesečnih pritisaka, ipak poklekao i na današnjem samitu Evropskog saveta nije uložio veto na usvajanje paketa pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra. Šta se dešavalo iza scene što ga je nateralo da se predomisli?

"Imamo dogovor. Svih 27 lidera je prihvatilo dodatnih 50 milijardi evra za Ukrajinu u okviru budžeta EU", napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Iksu.

Kako su preneli evropski mediji, "kompromis" je postignut na sastanku održanom neposredno pre početka samita, kome su pored Orbana prisustvovali lideri Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske i Belgije, kao i predsednik ES Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je preneo "Gardijan", u usvojenom dokumentu piše da će Evropski savet "svake godine organizovati debate o implementaciji" paketa pomoći za Ukrajinu, kao i da će, ako za to bude potrebe, nakon dve godine "Savet od Komisije zatražiti da napravi procenu potrošnje u kontekstu novog višegodišnjeg budžetskog sporazuma".

Iza ovog poprilično nerazgovetnog evrogovora krije se praktično obesmišljena verzija kompromisa koji je Mađarska nedavno izložila, i o kom je i sam Orban govorio u intervjuu za francuski "Poen" pre dva dana.

"Mi smo napravili kompromisni predlog: prihvatićemo promene budžeta, ali se ne slažemo sa svotom od 50 milijardi evra, koja je ogromna. Ne slažemo se ni da bi je trebalo potvrditi za naredne četiri godine. Mađarska je spremna da učestvuje ako nam bude garantovano da ćemo svakih godinu dana odlučivati da li ćemo nastaviti sa slanjem novca", rekao je on.

U istom intervjuu, Orban je Evropsku uniju optužio da ucenjuje Mađarsku, kao i da je razlog za to činjenica da njegova zemlja ima drugačije stavove kada je reč o "migracijama, ratu u Ukrajini i rodnoj propagandi".

Ostale evropske države su, dakle, danas prihvatile da se o pomoći za Ukrajinu diskutuje na godišnjem nivou, ali ne i da se o njoj ponovo glasa - što je provladin mađarski list "Mađar nemzet" pokušao da spinuje kao "jasan korak na mađarskoj poziciji". Iako je u odluci zadržana i suma od 50 milijardi evra za koju je Orban prethodno rekao da je nedopustivo velika.

Uz to, činjenica da Mađarska više neće imati mogućnost da stavi veto na nastavak slanja pomoći Ukrajini pokazuje da ne samo da nije reč o kompromisu, već da bi se ova formulacija teško mogla nazvati i minimalnim ustupkom Budimpešti.

Još jedno značajno pitanje predstavlja i pristup Mađarske evropskim fondovima, koji im je već neko vreme blokiran zbog "nepoštovanja vladavine prava". 

Prema navodima neimenovanog evropskog diplomate za Rojters, evropski fondovi će u dalje ostati zamrznuti za Mađarsku. To je potvrdio i (takođe neimenovani) izvor "Gardijana", koji je rekao da Orban "nije dobio ništa", a isto navode i izvori nemačkog "Špigla".

Dakle, prema trenutno dostupnim informacijama, stiče se utisak da je Orbanov pristanak posledica evropskog pritiska, a ne bilo kakvog "kompromisa", makar i trulog. Drugim rečima, Orbana nisu potkupili da bi se predomislio, nego su ga naterali da to učini.

Prema navodima "Gardijana", Orban je jutros "već bio svestan da stvar gotova", te da nije bio vidno ljut tokom razgovora.

Takav razvoj događaja ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje, ako u obzir uzmemo činjenicu da je današnji samit Evropskog saveta bio vanredan, te da je u suštini imao samo jednu tačku dnevnog reda - usvajanje pomoći za Ukrajinu.

Mađarska i Orban su se poslednjih nedelja našli da udaru vrlo oštrih i (iznenađujuće) otvorenih pretnji iz Brisela, uključujući najave da bi Budimpešti moglo biti oduzeto pravo glasa u EU, ali i da se pripremaju i ekonomske mere kojima je cilj da skrše ekonomiju te zemlje.

Naravno, ostaje da se vidi da li je tokom pregovora bilo i nekih "skrivenih ustupaka", koji se nisu našli u zvaničnim dokumentima ali koji bi mogli da utiču na dalju dinamiku odnosa Brisela i Budimpešte, pogotovo ako Orban opet bude bio kamen spoticanja za neki novi paket pomoći Kijevu, ili za usvajanje bilo kakve odluke sa kojom se Mađarska ne bude slagala.

image