Svet

Pao dogovor u Briselu: EU šalje 50 milijardi evra Ukrajini, Orban popustio

Ovaj iznos biće prosleđen Kijevu u naredne četiri godine
Pao dogovor u Briselu: EU šalje 50 milijardi evra Ukrajini, Orban popustio© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Evropska unija odobrila je dugoročni program budžetske pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra.

Ovaj iznos biće poslat Kijevu u naredne četiri godine. Plan o pomoći Ukrajini predviđa period od 2024. do 2027 godine, i to 33 milijarde evra u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.

Prema dogovoru, zemlje članice saglasile su se da svake godine raspravljaju o primeni paketa pomoći i ako bude potrebno, moguće je da se predloži revizija za dve godine, navodi "Blumberg" koji je imao uvid u dokument dogovora.

Kijev još čeka pomoć od 61 milijarde dolara pomoći od SAD, koja je stopirana jer Kongres tek treba da je podrži.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je da je svih 27 evropskih lidera postiglo dogovor.

"Ovo omogućava postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu. EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini, znamo šta je ulog", poručuje Mišel.

"Dogovor", objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je navela, Evropski savet je ispunio prioritete. Podrška Ukrajini. Borba protiv ilegalne migracije. Podrška evropskoj konkurentnosti. Dobar dan za Evropu", navela je Fon der Lajenova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas da će kontinuirana finansijska podrška Evropske unije ojačati ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje.

"Zahvalan sam Šarlu Mišelu i liderima EU na uspostavljanju fonda za Ukrajinu od 50 milijardi evra za period od 2024. do 2027. godine. Veoma je važno to što je odluku donelo svih 27 lidera, što još jednom dokazuje snažno jedinstvo Unije", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da će "kontinuirana finansijska podrška EU Ukrajini ojačati dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost, što nije ništa manje važno od vojne pomoći i sankcija protiv Rusije".

Prethodnih meseci u EU nije postojala saglasnost o pomoći za Kijev, a njoj se najviše protivio mađarski premijer Viktor Orban.

Zbog čvrstog stava Mađarske evropski zvaničnici razmatrali su opciju da se Budimpešti ukine pravo glasa ili da joj se uskrati finansijska podrška.

image